HRVATSKA

Plaća, stan i bonus od 6.728 eura, a ljekara ni za lijek

I nije ova priča jedinstvena, ima toga i u drugim malim mjestima na otocima i u Zagorju

Ambulanta bez pacijenata i ljekara. HRT

Avaz.ba

22.1.2019

U općini Sućuraj, na Hvaru, oglas za posao za ljekara opće prakse traje već pola godine, a uz plaću i stan, Općina nudi i pozamašan bonus. Ali, na oglas se iz Hrvatske još niko nije javio, a jedina zainteresirana za posao je jedna doktorica iz Makedonije. 

Zbog svega toga, osim medicinske sestre, ambulanta u Sućuraju je prazna, jer nema pacijenata, a ni ljekara. Prema riječima stanovnika, tri puta sedmično na dva-tri sata dođu u ispomoć jelšanski ljekari. Preventivna je to mjera, koja traje već pola godine. Toliko traje i oglas za ljekara, kojem uz plaću i besplatan stan Općina nudi i bonus od 6.728 eura godišnje.

- Do dana današnjeg niko nije došao, ali imamo najavu da bi mogla doći doktorica iz Makedonije, kada se riješe papiri. Znači, niko iz Hrvatske neće u Sućuraj - rekao je načelnik te općine Ivan Slavić.

Najbliža Hitna pomoć je u Jelsi. Do nje ima 53 kilometra, a put je loš. Sućurani kažu da se ne stiže u okviru zlatnog sata hitne. I nije ova priča jedinstvena, ima toga i u drugim malim mjestima na otocima i u Zagorju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.