RADNA SNAGA

120 robota u japanskom hotelu dobilo otkaze

Često ostajali zaglavljeni u hodnicima mimoilazeći se s drugim robotima

Još nije vrijeme za masovnu zamjenu ljudi. Independent

Avaz.ba

23.1.2019

Hotel „Henn-na“ u Japanu prije nekoliko godina je pokušao uštedjeti na troškovima radne snage te je, umjesto ljudi, na brojnim pozicijama zaposlio robote. Mislili su da će to biti rješenje, jer će roboti moći raditi u tri smjene bez prestanka, nema godišnjeg odmora, bolovanja ili zahtjeva za povećanje plaće.  

No, šefovi ovog hotela ipak nisu računali da roboti još nisu dovoljno dobri da bi mogli zamijeniti ljude u ovoj industriji. Posao koji nisu mogli obaviti, na kraju su ipak morali odraditi ljudi, tako da su poslodavci u tom hotelu donijeli odluku o otpuštanju velikog broja robota, na čijim će poslovima u budućnosti raditi upravo ljudi.

Polovina od 240 robota je otpuštena, odnosno dio njih je penzionisan zbog starosti. Bez posla su tako ostali i roboti na recepciji, jer su njihov posao, koji podrazumijeva kopiranje pasoša i sličnih stvari, na kraju morali obavljati ljudi.

Roboti nosači prtljaga gostiju mogli su nositi samo u 24 od 100 soba, a često su ostajali zaglavljeni u hodnicima mimoilazeći se s drugim robotima. Također, nisu se mogli kretati po kiši i snijegu, tako da je i taj njihov posao na kraju zamijenio čovjek.

Brojni otkazi robotima u japanskom hotelu pokazuju da još nije vrijeme za masovnu zamjenu ljudi i da ne trebamo strahovati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.