ARIZONA

Medicinski tehničar silovao ženu u komi: Daljnja istraga bi trebala pokazati postoji li još žrtava

Njegov zločin otkriven kada je pacijentica rodila dijete

Osumnjičeni je silovao pacijenticu između februara i aprila prošle godine. Društvene mreže

Avaz.ba

25.1.2019

Medicinski tehničar Natan Saderland (Sutherland, 36) je osumnjičen za seksualno zlostavljanje nepokretne pacijentice u klinici "Hacienda Healthcare" u Arizoni u kojoj je radio, a njegov zločin otkriven je kada je rodila njegovo dijete.

- U šoku sam. U potpunom sam šoku, vjerovala sam tom čovjeku. Čak sam mu rekla da mi je drago što radi s mojim sinom, da se bolje osjećam jer znam da je u dobrim rukama - izjavila je u četvrtak Anđela Gomes (Angela Gomez), majka pacijenta klinike.


Osoblje klinike, porodice i rođaci ostalih pacijenata i dalje su u nevjerici zbog činjenice da je upravo Saderland počinio takav gnusan zločin.

- Bio je vrlo nježan, požrtvovan, pun ljubavi. Ili se barem pravio. Stvarno sam mu vjerovala. Posumnjala sam na neke druge radnike, ali pogriješila sam. Sve nas je zavarao. Nikada, ni u najluđim snovima, ne bih pomislila da bi on napravio takvo nešto - dodala je.  

Podsjećamo, Natan Saderland optužen je za silovanje kvadriplegičarke smještene u klinici koja je krajem prošle godine rodila dijete. Kada je žena koja već godinama leži nepokretna rodila, policija je među osobljem u klinici provela DNK testiranje i otkrila da se Saderlandov DNK poklapa s DNK tek rođenog djeteta. 

Majka (29) djeteta je pacijentica klinike od svoje treće godine. Isprva se mislilo da je žena u komi, no naknadno se ispostavilo da to nije tačno. Pacijentica ne govori i u ranom djetinjstvu je imala brojne napade zbog kojih je mentalno zaostala. Ima malu pokretljivost u udovima, glavi i vratu, reagira na zvuk i može gestikulirati licem. Sve to znači da je bila svjesna napada, svjesna da je napadač siluje, objavio je britanski "The Sun". 

Bojim se da je upravo on čudovište koje je moj sin spominjao

Osumnjičeni je silovao pacijenticu između februara i aprila prošle godine i policija sumnja da ju je silovao nebrojeno puta. Daljnja istraga bi trebala pokazati postoji li još žrtava. Nakon Saderlandovog hapšenja, bolnica je poslala obavijest porodicama drugih pacijenata da imaju pravo na besplatno testiranje na spolne bolesti i test na trudnoću. 

- I moj sin je podvrgnut testiranju na spolne bolesti. Čekamo rezultate - izjavila je Gomes, koja se boji da je Saderland zlostavljao i njenog sina.

Potresena žena sumnja da je baš optuženi Saderland "čudovište koje je sin povremeno spominjao". 

Saderland se pojavio u sudnici u srijedu, ali se nije izjasnio o krivnji. 

Odvjetnik optuženog, Dejvid Gregan (David) tvrdi da nema izravnog dokaza da je njegov klijent kriv za silovanje i najavio da će na suđenje pozvati još jednog stručnjaka za DNK koji navodno može pobiti testiranje koje tereti Saderlanda.

Saderland bio miran porodičan čovjek 

Komišije optuženog opisuju da je bio miran porodičan čovjek, prenosi "Daily Mail".

- Saderland je bio oženjen i otac četvero djece. Par je svake nedjelje išao u crkvu na misu, a optuženi je sa svojom sestrom u duetu pjevao katoličke rep pjesme - kazala je njegova komšinica.

Saderlandova supruga podnijela je zahtjev za razvod 5. decembra 2018. što je tri sedmice prije nego je žrtva rodila. On je jednom ranije već bio u braku, iz kojeg ima dvoje djece. Rješenje o razvodu izdano je 24 sata prije nego što se žrtva porodila.

Niko nije primijetio da je trudna 

Ono što je posebno nevjerojatno u cijeloj priči jest to da niko od osoblja, pa ni njeni doktori nisu primijetili da je pacijentica trudna, sve dok nije počela vikati od boli kada su krenuli porođajni trudovi. 

Nakon šokantnog skandala, šef klinike Bil Timons (Bill Timmons) dao je ostavku, a od dvoje doktora koji su se trebali brinuti za pacijenticu jedan je dao otkaz, dok je drugi suspendiran bez plate do kraja istrage koju će provesti državna inspekcija nadležna za zdravstvenu skrb. 

Glavni doktor zlostavljane pacijentice suspendiran je jer je ugrozio zdravlje i dobrobit jednog ili više svojih pacijenata, prenose mediji.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.