PROJEKTI

Kod obale Dubaija gradi se nova Evropa

Riječ je o projektu vrijednom pet milijardi dolara, a “Srce Evrope” svoja vrata trebalo bi uskoro otvoriti gostima

U “Srcu Evrope” bit će 13 hotela i više od 4.000 kuća. CNN

Avaz.ba

27.1.2019

Četiri kilometra od obale Dubaija raste nova Evropa, tj. “Srce Evrope”, veliki građevinski poduhvat, čiji je cilj predstaviti ono najljepše što Evropa može ponuditi. Riječ je o projektu vrijednom pet milijardi dolara, koji će na drugom kraju svijeta predstaviti Veneciju, Sankt Peterburg, Švedsku, Njemačku, Švicarsku i još neke dijelove. “Srce Evrope” uskoro bi svoja vrata trebalo otvoriti gostima.  

Počinje prodaja

U “Srcu Evrope” bit će 13 hotela i više od 4.000 kuća za odmor, povezanih ulicama sa mrežom klimatiziranih uređaja. Kuće će imati i podvodne krevete, a u trenutku kad cijeli projekt bude završen, moći će primiti 16.000 ljudi, naglasili su iz “Kleindiensta”, kompanije koja je glavni pokretač projekta.

Na završenom dijelu, švedskoj palači, osjeti se skandinavski utjecaj po krovu koji je u obliku preokrenutog vikinškog broda. Ostalih devet palača završeno je 70 posto. Otočić u obliku srca i s temom Sankt Peterburga skoro je u potpunosti završen, a slično je i u njemačkom dijelu Evrope. Završena je i prva vila koja se proteže ispod i iznad morske površine, a ostalih 20 je u fazi gradnje.


Otočić u obliku srca je s temom Sankt Peterburga. CNN

Predaja nekretnina započinje ove godine, a njen završetak očekuje se 2020. godine. Iz “Kleindiensta” kažu kako su za sada prodali 85 posto jedinica, a 70 posto kupaca dolazi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i arapskih zemalja.

Podvodne sobe

Prodano je 10 nekretnina na švedskom području, osam milijarderima s Bliskog istoka, a dva evropskim milijarderima, kao i svaka vila na njemačkom otoku. Druga faza sastoji se od gradnje dva ljetnikovca na glavnoj Evropi, otoku inspiriranom italijanskim Portofinom i francuskom Azurnom obalom. Njihov završetak se, također, očekuje do 2020. godine.

Podvodne sobe bit će širom ploveće Venecije. CNN

Među turističkim atrakcijama bit će i koraljni grebeni za ronjenje. Mnogi turisti će moći uživati i u podvodnim spavaćim sobama i kupaonicama, a ako sve bude onako kako je i zamišljeno, podvodne sobe bit će širom ploveće Venecije, a gradit će se i planinske kolibe na švicarskom otoku i još devet hotela na području glavne Evrope.

Mali privatni klub

U blizini “Srca Evrope” je i libanski otok, koji funkcionira kao mali privatni klub na plaži i spreman je za prodaju. Postoje planovi i o gradnji drugih resorta, posebno na jugu arhipelaga. Investitori se nadaju kako će cijeli projekt biti završen prije Svjetske izložbe 2020. godine kako bi posjetioci izložbe mogli uživati u najboljem odmoru u Dubaiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.