NEVJEROVATNO

Dječak koji je prije tri godine bio na granici života i smrti danas izgleda ovako

Nakon potresnog trenutka koji je zabilježen fotografijom, Anja svake godine rekreira sliku snimljenu prilikom pronalaska Houpa

Dječak iz Nigerije i Anja Ringren Loven. Facebook

Avaz.ba

2.2.2019

Prije tri godine Anja Ringren Loven, žena iz Danske koja se bavi humanitarnim radom, spasila je dječaka iz Nigerije optuženog za vještičarenje, kojeg su roditelji ostavili da na ulici umre od gladi i žeđi.

Mališan je preživljavao hraneći se smećem koje je pronalazio na ulici. Nakon što ga je pronašla, Anja je rekla da je dječak bio u strašnom stanju, s tijelom punim crva i parazita, a nije mogao stajati na nogama. 

Kad ga je našla, dala mu je da jede, pije, zamotala ga u deku i odvela na liječenje u bolnicu. Dva dana nakon što je uputila apel putem interneta za pomoć dječaku koji je dobio ime Houp, iz čitavog svijeta je primila donacije u vrijednosti od 1,8 miliona eura.

Anja vodi sirotište za takozvanu vještičiju djecu u Nigeriji. U nekim afričkim plemenima i danas se vjeruje da su neka djeca najveći krivci za siromaštvo u porodici, pa ih označavaju nepodobnim i izbacuju iz društva. 

Nakon spašavanja Houpa, Anja svake godine rekreira fotografiju snimljenu prilikom pronalaska dječaka - kada mu je dala keks i vodu iz boce, a takvu je sliku objavila i ove godine tačno na godišnjicu da bi se vidjelo koliko je napredovao od tada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.