REKORDI

Plutajući džin od 229 metara koštat će 680 miliona eura

Moći će primiti 52 gosta i 92 člana posade, a cijela jedna paluba bit će namijenjena vlasniku

Bit će napravljen od aluminija i karbonskih vlakana. Yahoo

Avaz.ba

7.2.2019

Najveća privatna jahta ikada napravljena bit će duga 229 metara, što, otprilike, odgovara dužini dva fudbalska terena ili 24 autobusa parkirana jedan do drugog. Jahta “Valkyrie” od 680 miliona eura oborit će rekord koji drži superjahta “Azzam”, u vlasništvu predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata Halife bin Zajeda el-Nahjana, koja se može pohvaliti dužinom od 180 metara. 

Plutajući džin primat će čak 52 gosta i 92 člana posade, a cijela jedna paluba bit će namijenjena vlasniku. Jahta, koja će dostizati brzinu od 25 čvorova, imat će i kockarnicu, pozorišta, restorane, pa čak i umjetničke galerije, a prema tvrdnjama dizajnera, bit će namijenjena za zabavu javnosti.

Projekt je djelo 36-godišnjeg južnokorejskog dizajnera Čulhuna Parka. Bod će biti napravljen od aluminija i specijalne strukture karbonskih vlakana. Prema Parkovim riječima, primijetio je da su jahte uglavnom bijele boje i imaju oblik svadbene torte pa je zbog toga odlučio da osmisli drugačiju.

- Pokušao sam promijeniti vanjski izgled strukture i kreirati oblike koji nisu pravolinijski. Zbog toga se čini da su komponente pomjerene i iskrivljene - objašnjava autor projekta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.