ŠOKANTNO Uhapšen poručnik američke Obalske straže Kristofer Pol Hason

Planirao teroristički napad kojim će pobiti sve ljude na Zemlji

Savezni agenti kod njega su prilikom hapšenja pronašli 15 komada vatrenog oružja i više od 1.000 komada municije

Avaz.ba
22.02.2019 23:12

Sakupljao oružje i ostale zalihe

Foto: The Washington Post

Poručnik američke Obalske straže Kristofer Pol Hason (Christopher Paul Hasson, 49) uhapšen je dok je pripremao teroristički napad, a na njegovoj listi za odstrel našli su se viđeni političari iz Demokratske stranke i novinari. On je prošle sedmice uhapšen i optužen za posjedovanje oružja i droge.  

Sanjao o ubijanju

Prema sudskim spisima, Hason je 2017. napisao e-mail u kojem je pisao o ideji koja je uključivala biološke napade te napade na zalihe hrane.

Savezni agenti kod njega su prilikom hapšenja pronašli 15 komada vatrenog oružja i više od 1.000 komada municije.

- Sanjam o načinu na koji da ubijem skoro sve ljude na Zemlji. Mislim da bi najbolje uspjela zaraza, ali kako da nabavim ono što mi treba: špansku gripu, botulizam, antraks... Sada ne znam, ali naći ću način - napisao je između ostalog.

Tužioci tvrde da je Hason rasista i nacionalista te da već godinama propagira ekstremizam. Želio je stvoriti “bijelu domovinu” i sanjao o ubijanju skoro svake osobe na Zemlji, piše u sudskim dokumentima.

  •  Hason: Želio stvoriti “bijelu domovinu”
    Hason: Želio stvoriti “bijelu domovinu” Foto: (The Washington Post)

Tužioci, također, navode kako je sakupljao oružje i ostale zalihe, a navodno je imao tablicu u Excelu sa popisom meta, među kojima je bila i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy). Vjeruje se da su na popisu bili i američki senatori Ričard Blumental (Richard Blumenthal) i Beto O’Rurk (O'Rourke).

Kupovao narkotike

Tokom protekle dvije godine, kupovao je hrpu oružja i posjećivao stranice na internetu koje prodaju oružje, a ponekad je to činio i sa svog računara na poslu. Kod njega je pronađeno i 4.200 tableta narkotika “tramadol”, a putem interneta je naručio i sintetski urin kako bi, navodno, izbjegao eventualne kontrole za droge na poslu.

- On je domaći terorist. Planirao je djela koja ugrožavaju ljudske živote i djelovanje vlade. Optuženi je namjeravao da ubije civile u obimu koji u našoj zemlji nije zabilježen – rekli su tužioci.

Nije poznat datum na koji je planirao teroristički napad, ali je istraga pokazala da je, pretražujući internet, upisivao fraze poput “najbolje mjesto u Vašingtonu s kojeg se vide kongresnici” i “jesu li sudije Vrhovnog suda zaštićene”.

Istražitelji tvrde da je namjeravao ubiti i nevine civile.

 Služio u mornarici

Hason je od 2016. radio u sjedištu Američke obalne straže. Od 1988. do 1993. služio je i u Američkoj mornarici, a sredinom devedesetih bio je dvije godine pripadnik Nacionalne garde. Poručnik Skot Mekbrajd (Scott McBride), portparol Obalske straže, rekao je da Hason više ne radi tamo.

Komentari

NA VRH