NJEMAČKA

Misterija šumske svastike

Nedaleko od sjeveroistočnog njemačkog grada Zernikov stabla ariša pokrivaju oko 3.600 kvadratnih metara

Ariš u obliku svastike cvjeta i danas. Agencije

Avaz.ba

23.2.2019

U ljudskoj je prirodi tražiti logično objašnjenje za sve, no kad je borova šuma procvjetala u obliku kukastog križa, teško je bilo pronaći nekog smisla u tome. 

Nedaleko od sjeveroistočnog njemačkog grada Zernikov stabla ariša pokrivaju oko 3.600 kvadratnih metara. 

Ono što je neobično, osim porijekla ovih simbola koji izgledaju kao da ih je stvorila sama priroda, jeste to što su se javili upravo u istočnoj Njemačkoj, koja je desetljećima bila pod komunističkim režimom te mahnito eliminirala svaku poveznicu s nacizmom. 

Snimak svastike iz 1992. godine. Agencije

Pretpostavlja se da je taj kukasti križ posađen u vrijeme Hitlerove vladavine, tokom 30-ih godina prošloga stoljeća, ali i dalje se ne zna ko ga je, kada i zašto posadio. 

Nekoliko sedmica u proljeće i jesen boja lišća se mijenja i pruža kontrast tamnozelenoj boji borove šume - u nedvojbenom obliku kukastog križa. 

Ali zbog kratkog trajanja tog efekta u kombinaciji s tim da se simbol može vidjeti samo iz zraka, svastika je bila neprimijećena dugo nakon pada nacističke stranke. 

Jedna od teorija je kako su simbol napravili sami mještani da bi tim činom pokazali odanost Hiteru i režimu. 

Druga teorija je da je simbol djelo lokalnog šumskog nadzornika i okorjelog naciste. 

Navodno su je uočili i Sovjeti za vrijeme postojanja Istočne Njemačke, no nisu učinili ništa da je maknu, a Amerikanci su 1976. godine, osim kukastog križa, snimili i brojeve 1933. u šumi u njemačkom Heseru. 

I za ta stabla je nepoznato ko ih je posadio.

Osim kukastog križa snimili i brojeve 1933.. Agencije

Branderbuške vlasti su iz briga za ugled svoje regije te iz straha da bi se tamo mogli početi okupljati neonacisti naredili brisanje šumskih simbola te su 1995. godine uklonili 43 od 100 "nacističkih" stabala. 

Ipak, preostala su stabla i dalje činila kukasti križ, pa je on bio vidljiv i 2000. U razdoblju do danas je šuma iz državnog vlasništva prešla u ruke privatnika koji je odbio posjeći preostala stabla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.