SAUDIJSKA ARABIJA

Ko je princeza zbog koje je popustio i brutalni Mohamed bin Salman

Razvedena je i ima dvoje djece

Bila uključena u sportski program za djevojčice. Business Insider

Avaz.ba

28.2.2019

Saudijska Arabija imenovala je princezu Rimu bint Bandar el-Saud novom ambasadoricom u Sjedinjenim Američkim Državama. Prvi je to put u historiji Saudijske Arabije da će jedna žena nositi tako važnu titulu, ambasadorice Kraljevine. 

Zamijenit će princa Kalida bin Salmana, mlađeg brata prestolonasljednika Mohameda bin Salmana, koji odlazi na funkciju zamjenika ministra odbrane.  

Vrtić i jaslice

Princeza Rima rođena je 1975. godine u Rijadu u porodici Bandara bin Sultana i Haife bint Faisali. Njen otac služio je od 1983. do 2005. kao ambasador u SAD. Tokom tih godina koje je s ocem provela u SAD, princeza Rima pohađala je islamsku akademiju u Aleksandriji, Virdžiniji te Univerzitet “George Washington”, na kojem je diplomirala muzejske studije.

U Saudijsku Arabiju vratila se 2005. i radila je u privatnom sektoru, osnovala “Yibreen”, sportsku teretanu i spa za žene, a osnivačica je i kreativna direktorica brenda luksuznih torbi “Baraboux”. Nekoliko godina bila je izvršni direktor kompanije “Alfa International”, luksuzne korporacije koja, između ostalih, vodi i trgovinu “Harvey Nichols” u Rijadu. Zaposlila je mnogo više žena, što je bio velik pomak s obzirom na to da su 2011. tamo radili smo muškarci.

Predvodila je uključivanje žena u sektor maloprodaje, a na tom polju sarađivala je i sa ministarstvom rada. Kako bi omogućila većem broju žena da se uključe na tržište rada, pokrenula je prvi vrtić i jaslice za djecu zaposlenih žena. Tako je većem broju žena, zaposlenih žena i u toj spomenutoj trgovini, osigurala cjelodnevnu brigu za njihovu djecu.

Ružičasta vrpca

Godine 2013. osnovala je “Alf Khair”, organizaciju za socijalno poduzetništvo, radi podizanja profesionalnog kapitala saudijskih žena. Jedna od njihovih ključnih inicijativa 10KSA predstavila je koncept svjesnosti prema zdravijoj saudijskoj zajednici. Njihova dugogodišnja kampanja kulminirala je najvećom ružičastom vrpcom na svijetu, kampanjom koja potiče svjesnost o raku dojke, koja je ušla i u Ginisovu knjigu rekorda.

Na čelu je, opet kao prva žena u historiji zemlje, i multisportske federacije Kraljevine, kojoj je cilj odvesti društvo u smjeru aktivnijeg života. Godine 2017. bila je na čelu saudijske Federacije društvenog sporta. Sport je ključan dio njenog rada pa je tako i članica Međunarodnog olimpijskog odbora i Olimpijskog odbora Saudijske Arabije. Širom svijeta prepoznata je po svom radu na pitanju uključivanja žena u poslovni svijet, za šta je primila brojna priznanja, a 2014. našla se i na listi 200 najutjecajniji i najmoćnijih žena u Saudijskoj Arabiji.

Kao žena koja se zalaže za ženska prava u zemlji u kojoj su ona sasvim ugrožena, princeza Rima bila je kao zamjenica uključena u sportski program Saudijske Arabije za djevojčice u školama tokom 2017. godine, koji je poticao njihovo bavljenje sportom. Razvedena je i ima dvoje djece.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.