KARTEL Smatrali ga najvećim od najvećih

Najopakiji narkobos: Danima agentu bušio rupe u glavi

Njegov ujak, brat i porodica njegove supruge uključili su se u posao krijumčarenja

Piše: Avaz.ba

FBI ga je stavio na listu 10 najtraženijih ljudi, uz nagradu od oko 15 miliona eura, a prati ga glas da je opasniji i od El Čapa (El Chapo). 

Smatrali su ga najvećim od najvećih, a Rafael Karo Kvintero (Rafael Caro Quintero), kojeg su nazivali "Narco of Narcos", bio je nedodirljiv, nezaustavljiv i krvožedan kriminalac. Njegova vladavina podzemnim svijetom droge naglo je zaustavljena nakon što je brutalno ubio američkog agenta. Iz zatvora je pušten zbog tehnikalije, na slobodi je, a i dalje ga traži FBI.

Glavni je lik četvrte sezone ''Netflixove'' popularne serije "Narcos".

Ovaj danas 66-godišnjak rođen je u oktobru 1952. godine, u centru kriminala u državi Sinaloa u Meksiku. Tačan datum njegovog rođenja, kako piše ATI, nije pouzdano poznat.

Bio je jedan od 12 djece u porodici koja je bez oca ostala kada je imao samo 14 godina. Bio je najstariji sin i nakon očeve smrti preuzeo je brigu o braći i majci. 

Nakon što je neko vrijeme radio na ranču i plantažama kukuruza, shvatio je kako puno više novca može zaraditi baveći se ne baš tako tradicionalnim uzgojem, pa se površno počeo baviti uzgojem marihuane. 

I to pod budnim okom slavnog i snažnog Pedra Avileša Pereza (Avilés).

Ubrzo je marljivi Kvintero sakupio dovoljno novca da bi mogao kupiti svoj ranč i u potpunosti se posvetiti proizvodnji droge u čemu mu se ubrzo priključila i cijela porodica. 

Njegov ujak, brat i porodica njegove supruge uključili su se u posao krijumčarenja. 

Agent američke agencije za suzbijanje droga DEA Džejm Kujkendal (James Kuykendall) opisao ga je "kao pravi produkt krijumčarenja droge i personifikaciju onoga što krijumčar droge iz područja Sinaloa zapravo jest".

Sa 29 godina postao je "zvijezda u usponu meksičkog podzemlja". Tokom 70-ih udružio se s meksičkim Feliksom Galjardom (Félix Gallardo) i ekvadorskim šefom Ernestom Fonsekom Cariljom (Ernesto Fonseca Carrillo) na njihovom krvožednom putu.

Osnovali su Gvadalahara kartel, koji će postati prototip organizacija koje i danas postoje u Meksiku. 

Trojac je bio poznat kao "djedovi meksičkog krijumčarenja drogom", uz El Padrina poznatog po nazivu Kum i Don Neta. Službenici FBI-ja Kvintera su opisali kao "jednog od glavnih opskrbljivača heroina, kokaina, i marihuane SAD" tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. 

U seriji ''Narcos'' njegov pad započinje kad je sam počeo koristiti kokain i postao paranoičan i nepredvidiv. 

U stvarnosti njegov je pad započeo kada su meksičke vlasti napravile raciju njegovog velikog Bafalo ranča, zapravo farme marihuane u gradu Čivava. 

Procijenjena vrijednost bila je između dvije milijarde i pet milijardi eura, koliko bi bila tržišna vrijednost te droge na ulici. 

Dojavu su dobili od tajnog doušnika, agenta DEA-e, a Kvintero, strahovito pogođen ovim gubitkom, odmah je počeo planirati osvetu. Tako je 1985. godine sa saradnicima navodno ubio dvojicu Amerikanaca Džona Kleja Vokera (John Clay Walker) i Alberta Radelata. 

Tada već jako paranoičan Kvintero, zamijenio ih je za agente DEA-u. 

No, vjerovalo se kako je policiji dojavu o njegovom ranču dao Enrike Karmena Salazar (Enrique "Kiki" Camarena), koji je bio tajni agent DEA-e. 

I tako velikom šefu zadao strahovit udarac. Upravo zbog toga 7. februara 1985. godine Kamarenu su usred bijelog dana oteli s ulice. 

Njegovo tijelo i tijelo njegovog kapetana Alfreda Zavala Avelara pronađena su zamotana u plastiku skoro mjesec nakon nestanka na jednom ranču, gotovo 100 kilometara od grada.

Glavni osumnjičeni bili su upravo Kvintero i njegovi saradnici. Nije ih dočekala laka smrt, tokom 30 sati Kamareni su uništene sve kosti na licu. 

Rebra su mu bila slomljena, a u glavi izbušena rupa. 

U plućima su mu pronađeni trgovi droge koju su mu davali da bi ga održali u budnom stanju dok su ga zvjerski mučili.

  • Potjernica FBI-ja

    Potjernica FBI-ja

    Foto: Screenshot


Kamarenina smrt izazvala je veliko zgražanje u SAD. 

Javnost je bila u šoku zbog tog stravičnog mučenja, a vlasti zgrožene lakoćom kojom je njihov agent otet.

Poslije je nekoliko službenika bilo optuženo zbog pomaganja u tom ubistvu. 

SAD su ozbiljno razmišljale o zatvaranju granice, a predsjednik Regan vršio je ogroman pritisak na meksičkog predsjednika Migela de la Madrida (Miguel de la Madrid) kako bi što prije pronašao njegove ubice. 

Koliko god da je utjecaja i moći imao u meksičkoj korumpiranoj vlasti, nije se mogao nositi s bijesom iz SAD. I upravo zato je u aprilu 1985. godine, dva mjeseca nakon ubistva, njegova vladavina završena. 

Uhapšen je u palači u Kostariki u koju je pobjegao kako bi izbjegao izručenje Meksiku, gdje je osuđen na 40 godina zatvora kao organizator ubistva Kamarena. 

Zbog njegovog hapšenja i onog Ernesta Fonseke, kartel Gvadalahara počeo je propadati. 

Njegova priča je rijetkost u slučaju meksičkih vođa kartela, koji su poput poznatog El Čapa, bježali, pa čak i iz zatvora. Nakon 28 godina zatvora, naglo je pušten 2013. godine. 

Meksički sud naložio je da bude oslobođen i poništio njegovu osudu zbog tehnikalnosti, zato što mu je suđeno na saveznom sudu za državna krivična djela. 

I tako je sa 53 godine veliki narkobos bio ponovo na slobodi. 

Njegov izlazak na slobodu jako je razbjesnio američke vlasti. Obamina administracija izdala je saopćenje u kojem je stajalo kako "i dalje ostaju predani tome da Kvintero i ostali uključeni u slučaj budu kažnjeni u SAD, kao što su bili i odmah nakon ubistva Kikija Karmena". 

Kvintero tvrdi kako se službeno penzionisao od takvog poslovanja. 

U intervjuu s meksičkim novinarom 2016. godine zakleo se kako je "bio krijumčar droge prije 31 godinu i od tog trenutka kad sam izgubio svoj urod na ranču Bafalo, završio sam svoju aktivnost". 

SAD su nepovjerljive prema tim njegovim izjavama i posebno onoj kako želi živjeti svoje dane u miru. Godine 2017. DEA ga je identificirala kao jednog od funkcionalnih vođa Sinaloa kartela "odgovornog za krijumčarenje stotine tona amfetamina, marihuane i kokaina u SAD". 

U aprilu 2018. godine FBI je ovog sada 67-godišnjeg "djeda krijumčarenja droge" stavio na listu 10 najtraženijih ljudi, uz nagradu od 15 miliona eura za bilo kakvu informaciju o njegovom kretanju, što je najveća nagrada u historiji FBI-ja. 

Do sada nagradu niko nije dobio, a pretpostavlja se kako je Kvintero i dalje na slobodi negdje u sjevernom Meksiku. 

NA VRH

Komentari