NEVJEROVATNO

Masoni otkrili gdje je sve skriveno Hitlerovo blago

Adolf naredio da se 260 kamiona prepunih blagom sakrije na 11 lokacija u Poljskoj

Hitler naredio da se 260 kamiona s blagom sakrije na 11 lokacija. Arhiv

Avaz.ba

10.3.2019

Otkriven je ratni dnevnik nacističkog oficira koji tvrdi kako su stotine kamiona natovarene zlatom, opljačkanim umjetninama i drugim skupocjenostima skrivene širom Poljske. 

Dnevnik, koji je pisao SS oficir imena Egon Olenhauer (Ollenhauer), tvrdi kako je Adolf Hitler naredio da se 260 kamiona prepunih blagom sakrije na 11 lokacija u Poljskoj da ih ne bi našla sovjetska armija. 

Olenhauer je bio ključna figura u operaciji, djelujući kao "spoj" između SS oficira i lokalnih aristokrata koji su htjeli sakriti blago.

Ako je suditi po dnevniku, koji je desetljeća proveo u 1.100 godina staroj masonskoj loži u njemačkom gradu Kvedlinburgu, samo jedna lokacija ima 28 tona zlata iz banke Trećeg rajha koja je bila u Breslau, današnjem Vorčlavu. 

Druge lokacije sadrže zlatne kovanice, medalje, nakit i druga blaga koja su bogataši dali lokalnim nacistima na čuvanje.


Dnevnik koji je pisao SS oficir

Dnevnik kaže da je na jednom mjestu i čitava kolekcija slika ukradenih iz Francuske, od Botičelija (Botticelli), Rubensa, Sezana (Cezanne), Karavađa (Carravagio), Monea (Monet), Direra (Dürera), Rafaela (Raphael) i Rembranta (Rembrandt). 

Za treći plijen tvrdi kako su u pitanju vjerski objekti pokradeni širom svijeta da bi bili dokaz Hitlerovim rasnim teorijama. 

Roman Furmaniak iz fondacije "Schlesische Brücke", u čijem je vlasništvu dnevnik sada, rekao je kako su "prije deset godina, nakon mnogo pregovora, iz lože pristali dati dnevnik nama u ruke".

- Moralo se sačekati s objavom podataka jer se čekalo da svi koji imaju ikakve veze s dnevnikom ili onome o čemu on govori budu pokojni, to je bio dogovor s masonima - kazao je Furmaniak.

Pet različitih institucija verificiralo je autentičnost dnevnika, piše ''Daily Mail''.


Dnevnik koji je pisao SS oficir

- Htjeli smo da se vrijeme objavljivanja informacija poklopi sa stotom godišnjicom slobodne Poljske, kao i 1.100. godišnjicom lože. Njihova je želja da, ako je moguće, predmeti budu "spojeni" s nasljednicima. To vjerovatno neće biti moguće u svakom slučaju, ali mi ćemo dati sve od sebe - kazao je Furmaniak.

Fondacija sada monitorira sva mjesta nabrojana u dnevniku kako bi ostala sigurna. Darius Franc Dzieviatek (Franz Dziewiatek), utemeljitelj fondacije, kaže kako je jedna od lokacija bunar u parku palače, a druga na dnu jezerca palače. Druge lokacije su sarkofag na dnu rijeke, tajna soba i između dva zida jedne palače.

Historičarka Džoana Lamparska (Joanna) kaže kako je "dnevnik jako zanimljiv jer sadrži mnogo detalja o tome što se događalo na kraju rata u Šlesiji, kao i informacije gdje planiraju sakriti stvari", prenosi Express.hr.

- Prema mom mišljenju, neće pronaći blago. Da ti ljudi stvarno znaju gdje se nalazi neko blago, ne bi se ovako ponašali. Iako dnevnik možda nije lažan još se mnogo posla mora odraditi - kaže Lamparska.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.