TEHNOLOGIJA

Naučnici uspjeli vratiti vrijeme unazad

Ovo otkriće moglo bi da promijeni ljudsko shvatanje i ne samo upotrebu kvantnih računara i kvantne mehanike nego i neke zakone fizike

Naučnici napravili nešto što se protivi zakonima fizike

Avaz.ba

18.3.2019

Naučnici sa moskovskog Instituta za fiziku i tehnologiju, uz pomoć kolega iz Švicarske i Sjedinjenih Američkih Država, napravili su nešto što se protivi zakonima fizike.

 Komplicirana tehnika

Oni su, uz pomoć kvantnog računara, uspjeli promijeniti tok vremena. Koristeći elektrone i principe kvantne mehanike, istraživači su uspjeli vratiti vrijeme. Tačnije, ko god da je u tom trenutku posmatrao računar, vidio bi događaje kao da se vrijeme vratilo nekoliko sekundi unazad.

Ne samo da bi ovo otkriće moglo da promijeni ljudsko shvatanje i upotrebu kvantnih računara i kvantne mehanike nego i neke zakone fizike. Iako je trenutna tehnika prilično komplicirana, istraživači se nadaju da bi ona s vremenom mogla da se poboljša i postane pouzdanija i preciznija.

U istraživanju objavljenom u časopisu “Scientific Reports” navodi se da je za istraživanje korišten IBM-ov kvantni kompjuter.

Vještačko stanje

Doktor Gordi Lesovik, vođa istraživanja, istaknuo je da su on i njegov tim vještački stvorili stanje koje se razvija u smjeru suprotnom od onoga u kome se kreće termodinamička strijela vremena.

Dorada algoritma

Istraživači su tokom eksperimenta otkrili da, ako koriste samo dva kubita (qubit - sastavni dio kvantnog kompjutera), ostvaruju uspjeh u čak 85 posto slučajeva. A kad dodaju još jedan kubit, pojavljuju se greške pa procent uspješnosti opada.

Naučnici se nadaju se da će uspjeti da dorade algoritam kako bi mogli da obuhvate još više kubita i smanje broj grešaka, odnosno povećaju preciznost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.