PROJEKTI

Svake godine Zemlja ima za pet posto više zelenih površina

Naučnici, međutim, ističu da ovaj porast vegetacije nije dovoljan da poništi štetan efekt uništavanja šuma

Pet miliona kvadratnih kilometara dodatnog zelenila

Avaz.ba

18.3.2019

Kina i Indija zasadile su toliko drveća da je svijet danas zeleniji nego prije 20 godina, pokazuje nova studija, objavljena u časopisu "Nature Sustainability". Riječ je o dva najveća zagađivača u svijetu, a veće površine pod drvećem uglavnom su posljedica ambicioznog programa sadnje drveća.

 Šalje slike

Rezultati istraživanja Američke svemirske agencije (NASA) pokazuju da je svake godine za pet posto više zelenih površina u odnosu na godišnji porast početkom stoljeća. To istovremeno znači skoro pet miliona kvadratnih kilometara dodatnog zelenila.

Naučnici, međutim, ističu da ovaj porast vegetacije nije dovoljan da poništi štetan efekt uništavanja šuma. Da planeta postaje zelenija, prvi put je primijećeno sredinom devedesetih godina zahvaljujući NASA-inom instrumentu MODIS-u, koji kruži oko Zemlje na dva satelita i šalje slike visoke rezolucije.

Kina je odgovorna za četvrtinu ukupnog ozelenjavanja, ali ima samo 6,6 posto površina pod drvećem na svijetu. I Indija je doprinijela povećanjem zelenih površina od 6,8 posto.

 Ljudski doprinos

- Kad smo prvi put primijetili ozelenjavanje Zemlje, mislili smo da je to zbog toplije, vlažnije klime i obogaćivanja ugljendioksidom iz atmosfere, što je dovelo do povećanja površina pod drvećem, naprimjer u šumama na sjeveru - kaže rukovodilac studije Či Čen s Univerziteta u Bostonu.

On dodaje kako sada, kad im MODIS-ovi podaci omogućavaju da sagledaju fenomen na zaista malom prostoru, shvataju da i ljudi daju doprinos.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.