VELIKA BRITANIJA

Djevojka zaradila više od 580.000 KM na smišljanju imena djeci drugih ljudi

Riječ je o internet-stranici koja funkcionira tako da korisnik prvo odabere pet od ponuđenih 12 karakteristika koje bi mogle krasiti njegovo dijete

Bju Rouz Džesup: Pokrenula vlastiti posao. Twitter

Avaz.ba

21.3.2019

Bju Rouz Džesup (Beau Rose Jessup, 19) zarađuje pare dajući imena djeci drugih ljudi. Nakon što je 2016. godine s roditeljima posjetila porodične prijatelje u Kini, očev prijatelj zamolio ju je da smisli britansko ime njegovom novorođenom djetetu jer su Kinezima britanska imena privlačna, piše "Mirror".

Iako je najprije objasnila da se ne smatra dovoljno važnom osobom u djetetovu životu da bi mu ona dala ime, kada je čula kakva apsurdna imena djeca u Kini vrlo često dobivaju, poput Rolex, Apple i slično, odlučila je nešto poduzeti te je pokrenula vlastiti posao pod nazivom "Special Name".

Riječ je o internet-stranici koja Kinezima daje uvid u tradicionalna britanska imena, a funkcionira tako da korisnik prvo odabere pet od ponuđenih 12 karakteristika koje bi mogle krasiti njegovo dijete. Metoda kojom Kinezi tradicionalno daju imena vrlo je slična toj, zbog čega je Džesup odlučila zadržati takav pristup.

Nakon što odaberu spol i karakteristike, roditeljima se generiraju tri imena koja mogu podijeliti i prokomentirati s članovima porodice i prijateljima putem We-Chata te tako donijeti konačnu odluku o tome koje ime će dati svome djetetu. Svaki prijedlog imena mogu isprintati na certifikatu koji uključuje i značenje imena te dobiju i primjer jedne poznate osobe koja nosi to isto ime.

Prvih 160 hiljada imena je odradila besplatno, a kasnije je po imenu naplaćivala svoju uslugu svega 60 penija, što je otprilike više od 1 KM. Otad je nadjenula imena čak 670 hiljada beba, čime je zaradila više od 260 hiljada funti, odnosno više od 588 hiljada, piše "MamaMia".

Bju ističe kako ne može procijeniti koja su britanska imena najpopularnija među korisnicima njene stranice, ali je veseli što je pridonijela nečemu i pritom se zabavlja.

- Učinila sam ovo jer me zanimalo može li se ideja pretvoriti u nešto više od same ideje, ali nisam očekivala da će to biti išta više od malog projekta. Ovo je ugodno iznenađenje, ali sasvim sigurno je – iznenađenje - zaključila je djevojka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.