PROJEKTI

Hong Kong planira graditi najveći vještački otok na svijetu

Površinom će biti skoro tri puta veći od njujorškog Central parka i na njemu će biti izgrađeno 260.000 stanova

Najskuplji infrastrukturni projekt u historiji Hong Konga. AP

30.3.2019

Hong Kong planira da izgradi jedan od najvećih umjetnih otoka na svijetu, a planirana su ulaganja od 79 milijardi dolara. U sklopu projekta gradske vlasti žele nasuti zemlju oko otoka Lantaua na ukupno 1.000 hektara kako bi riješile problem nestašice stambenog prostora u gradu, poznatom po najskupljem zemljištu u svijetu. 

Nasipanje bi trebalo početi 2025., a prvi stanovnici trebali bi se useliti u stanove 2032. godine.

Najskuplji u historiji

Umjetni otok bit će najskuplji infrastrukturni projekt u historiji Hong Konga - ulaganje će biti četiri puta veće od onog u Međunarodni aerodrom, otvoren 1998. na Lantauu. Bit će mnogo skuplji i od poznatog otoka u obliku palminog drveta Džumeiraha u Dubaiju, za čiju je gradnju utrošeno 12 milijardi dolara.

Površinom će biti skoro tri puta veći od njujorškog Central parka i na njemu će biti izgrađeno 260.000 stanova, od čega će više od 70 posto biti namijenjeno za pokrivanje javnih potreba za stambenim prostorom.

Kritičari smatraju da je tako ogroman projekt preskup i da bi mogao naštetiti okolišu, posebno životu u moru, a mnogi izražavaju i frustraciju zbog isključivanja javnosti iz izrade planova.

- Svi su aspekti javnih službi i kapaciteta u Hong Kongu na rubu kolapsa, hoće li projekt Lantau, koji vlada nudi kao rješenje za sve probleme, zaista to i biti ili će dodatno pogoršati krizu - pitao je na svom Facebooku prodemokratski zastupnik u gradskoj skupštini Edi Ču.

Prema njegovoj procjeni, trošak projekta mogao bi se povećati na više od 112 milijardi dolara do 2025. godine, kad se očekuje početak radova.

Novi most

Vlasti planiraju izgraditi još jedan umjetni otok od 700 hektara u blizini Lantaua, ali nisu objavile nikakve pojedinosti o tom projektu, kao ni o njegovoj cijeni.

Otok Lantau povezan je od prošle godine s kopnom novim mostom, najdužim na svijetu. Most povezuje Hong Kong sa susjednim Makauom i s kontinentalnom Kinom, a njegova gradnja se vremenski poklopila s nastojanjima Pekinga da pojača kontrolu nad poluautonomnim teritorijama.

Protesti građana

Hiljade građana izašle su u međuvremenu na ulice protestirajući protiv planova o gradnji umjetnog otoka.

Aktivisti, također, upozoravaju da bi, zbog velikih infrastrukturnih projekata, sve rjeđi, popularni ružičasti kitovi mogli potpuno iščeznuti iz mora oko Lantaua.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.