SRBIJA Smukulja nazivaju i "lažna šarka"

U tikvicama pronašla zmiju, a fotografija koja je uslijedila zbunila je sve

S toplijim vremenom ovi gmizavci sve češće se mogu naći na površini zemlje

Avaz.ba

Zmija

Foto: Facebook


Nezvana šarena gošća osvanula je među tivkicama jedne Svetlane iz sela Brezovice kod Valjeva, koja se nije nadala da će u ovo doba godine morati brinuti i o zmijama kada krene u baštu.

Ipak, s toplijim vremenom ovi gmizavci sve češće se mogu naći na površini zemlje, a ova Svetlanina je zbog specifične šare izazvala pravu polemiku na društvenim mrežama - do toga izlaze li zmije od Mladenaca ili od Đurđevdana, prije mnogo bitnijeg - je li otrovna ili ne. 

- ''Ne diraj je, ovo je neotrovnica. Više ćeš koristi imati od nje ako ostane tu'', Ovo je smuk, samo da znaš...'', Ljudi, da li ste vi normalni? Krajnje je neodgovorno čovjeka uvjeravati da je zmija s ovakvom glavom neotrovna! Je li treba po vašem nagovoru da je hvata ili, ne daj Bože, pusti dijete da priđe, jer je 'bezopasna''' - neki su od komentara korisnika na Facebook grupi "Dobra zemlja". 

Stručnjaci, ipak, kažu da od ovog konkretnog gmizavca nema mnogo opasnosti.

- To je zmija smukulja, koja nije otrovna. Obično se viđa na nadmorskoj visini višoj od 600 metara i rijetko se viđa na nižim nadmorskim visinama - rekao je za Telegraf Vladica Stanković iz Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine "Poskok" iz Vladičinog Hana, najčuveniji hvatač zmija u Srbiji.

Smukulja još nazivaju i "lažna šarka" i ona spada u bezopasne zmije.

Više o:

Zmije Srbija
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na