RAT ZA NASLJEDSTVO

Borba za nasljedstvo u jednoj od najbogatijih njemačkih porodica: Bijes usmjeren na "veselu udovicu"

Otkrila kako je njen pokojni sin Bertold i sam sumnjao u sposobnost svoje djece da vode zahtjevan posao

Problem podjela bogatstva. thenewdaily.com.au

Avaz.ba

3.4.2019

Sesilija Albert (Cecilie Albreht), pokojna supruga Tea Alberta (Albrehta), jednog od osnivača njemačkog trgovačkog lanca "Aldi", svojim je testamentom izazvala pravi rat u porodici nakon što se saznalo da ih je isključila iz podjele enormnog bogatstva.

Sesilija je preminula krajem prošle godine, a bijes petorice sinova i snahe izazvala je testamentom u kojoj ih je optužila za rasipništvo, neumjereno trošenje kompanijskog novca i rasipanje miliona za finansiranje vlastitog luksuznog životnog stila.

Kako piše britanski "The Guardian", Sesilija je s Teom i njegovim bratom Karlom učestvovala u stvaranju poslovnog carstva "skromnih" trgovina još od 1946. godine. Ideja je postala najveći poslovni poslijeratni uspjeh u Njemačkoj.

Teo je umro 2010., njegov brat četiri godine kasnije, a Sesilija je dočekala 92. godinu kao jedina nasljednica golemog bogatstva. Kompanija "Aldi", što je skraćenica za "Albreht Diskont", danas je jedan od vodećih igrača na svjetskoj trgovačkoj sceni.

Već 1960. išlo im je toliko dobro da su poslovanje podijelili u dvije kompanije - "Aldi Nord" koja "operira" na području Francuske, Španije i Holandije, i "Aldi Sud", koja drži trgovine u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Kini, Australiji i još nizu zemalja. Obje imaju više od deset hiljada trgovina, a promet im se procjenjuje na više od pedeset milijardi eura godišnje.

Pokojna Teova supruga sve do smrti zadržala je ključnu ulogu u kompaniji na čelu odbora fondacije "Markus", koja je vlasnik 61 posto dionica "Aldi Norda". Još 19,5 posto drži njen sin Teo kroz fondaciju "Lukas", te fondacija "Jakobus", koju je do smrti 2012. vodio njen sin Bertold.

Otkriveno je kako je u testamentu napala petero odrasle djece za nestanak sto miliona eura sa računa fondacije "Jakobus". 

Testament je, piše "The Guardian", pročitan na sudu u Esenu tokom februara, ali tek se sada saznalo za njen sadržaj, prema kojem je Sesilija insistirala da Babet i njena djeca ne smiju da imaju nikakvu ulogu u kompaniji.

- Ovim dokumentom poduzimam mjere kako bi se zaštitila filozofija naše porodice - služiti konzorciju "Aldi Nord" i njegovati ga, a u isto vrijeme vlastite interese stavljati na stranu kroz skroman i primjeren način života - napisala je Sesilija.

U testamentu je otkrila i kako je njen pokojni sin Bertold i sam sumnjao u sposobnost svoje djece da vode zahtjevan posao. Dok je bio živ, izražavao je bojazan da njegova djeca neće imati poštovanja prema životu i radu mog supruga koji je, uz moju podršku, stvorio kompaniju, te da neće imati odgovornost spram hiljada zaposlenih u kompaniji. 

Babet Albret angažirala je advokata Andreja Urbana, koji je tvrdio kako iz pijeteta i radi digniteta svoje klijentkinje ne želi da potvrdi autentičnost sadržaja testamenta. Rekao je da su Bertolovi sinovi dosad dobro upravljali kompanijom, o čemu, dodaje, svjedoči i značajan priliv finansijskih sredstava iz fondacije "Jakobus" u "Aldi Nord".

"The Guadian"  piše da je Babet ipak živjela pomalo ekstravagantno. Pojavljivala se u plesnim rijaliti emisijama, raznim društvenim događanjima i zabavama, davala intervjue magazinima. Njemački mediji su je prozvali  "veselom udovicom", aludirajući na njenu suprotnost ostalim članovima porodice koji su uvijek živjeli skromno.

Njeni poznanici otkrili su i da je Babet svog muža opisivala kao problematičnog alkoholičara i da se nakon njegove smrti ponašala kao da je "puštena s lanca" nakon mnogo godina, piše "The Guardian".

Pravna bitka se nastavlja, ali malo je toga što porodica može da učini protiv valjanog testamenta udovice suosnivača kompanije. U međuvremenu, analitičari upozoravaju kako u kompaniji nije baš sve tako bajno, tvrdeći da su ostvarili značajne gubitke u Njemačkoj prošle godine i da im zaradu trenutno donosi samo međunarodno poslovanje. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.