NJUJORK

Uspon i pad Frenkija Boja, šefa mafijaške porodice Gambino

Kali se do vrha Gambino familije probio jer je bio štićenik mafijaša starog kova Džona Di Amika zvanog Džoni Nosonja, koji mu je navodno bio savjetnik

Uviđaj nakon likvidacije

Ad. A.

4.4.2019

Prošlomjesečna likvidacija mafijaškog bosa Frančeska Kalija (Francesco Cali) zvanog Frenki Boj (Franky Boy), prema izvještajima zvaničnika koje prenose američki mediji, prvo je ubistvo visokopozicioniranog člana “sindikata” (vijeća vođa mafijaških porodica, a što je u Italiji “kupola”) nakon 30 godina u Njujorku.

Prva likvidacija nakon 30 godina


Mjesto gdje je Kali ubijen. ABC

Kali, koji je važio za šefa mafijaške porodice Gambino, ubijen je ispred svoje kuće na Stejten Ajlendu, a sumnja se da je motiv unutrašnji sukob u porodici.

Prema navodima bivšeg šefa kriminalističke policije Njujorka Roberta Bojsa (Robert Boyce), Kali se do vrha Gambino familije probio jer je bio štićenik mafijaša starog kova Džona Di Amika zvanog Džoni Nosonja, koji mu je navodno bio savjetnik i spona s Koza Nostrom na Siciliji.

Ono što je interesantno, Kali je samo jednom uhapšen i osuđen 2008. na 16 mjeseci zatvora nakon što se izjasnio krivim za ucjenjivačku zavjeru, što je jako čudno za mafijaškog bosa, koji po pravilu iza sebe imaju sabrana krivična djela.

Bojs je, također, naveo jednu važnu činjenicu ukazavši da je Kalijeva supruga Rozario Incerilo (Inzerilo) kćerka šefa sicilijanske porodice Incerilo, čija riječ se jako poštuje u “kupoli”. Oboje su rođeni i odgojeni u mafijaškim porodicama, a Kalijev tast je najvjerovatnije preko Džonija Nosnje zeta uzdigao na vrh porodice Gambino.


Policajac ispred vile na Stejten Ajlandu

Jesu li ostali donovi dali dozvolu za ubistvo

Ono što čudi agente FBI-ja koji se bave mafijom je što nije uslijedila osveta za Kalijevu smrt te smatraju da su donovi iz njujorških mafijaških porodica Bonanno, Kolombo, Genovese i Luchese, koje čine “komisiju”, dali dozvolu za njegovo smaknuće.

S druge strane, kako prenose američki mediji, postoji mogućnost da se radi o likvidaciji zbog toga što je Koza Nostra izgubila primat u krijumčarenju heroina, jer su meksički karteli to preoteli.

Najjasniji trag koji istražitelji imaju je poziv koji je Kali primio pred ubistvo, a zbog kojeg je napustio sigurnost svoje kuće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.