PREDVIĐANJA

Afrika će doživjeti procvat zahvaljujući mladoj radnoj snazi

Najveća revolucija na ovom kontinentu bit će širenje velikih, jeftinih i kvalitetnih solarnih panela. Porast će u svakom smislu zabilježiti i supersila Kina

U Africi ogroman broj mladih ulaže u obrazovanje

Avaz.ba

8.4.2019

Predviđanja kako će izgledati svijet za dvije decenije sve više zaokupljaju pažnju raznih analitičara i geopolitičara. Jedino u čemu su svi oni saglasni jeste to da će se poprilično promijeniti i da će Afrika doživjeti veliki uspon, kako demografski tako i s ogromnom bazom mlade radne snage. 

Izvor sirovina

Ono u čemu prednjači Afrika u odnosu i na Evropu, Sjevernu Ameriku, Aziju i Australiju jeste ogroman broj mladih, koji sve više ulažu u obrazovanje i spremni su se efikasnije globalno povezati. Svakako najveća revolucija u Africi najverovatnije je širenje velikih, jeftinih i kvalitetnih solarnih panela.

- Svijet će naučiti staviti solarne panele tamo gdje sunce zaista i sija - rekao je jedan energetski "guru".

Porast će u svakom smislu zabilježiti i supersila Kina, koja je "osvojila" većinu izvora sirovina svijeta, a sada, de facto, ima vlast nad svojim građanima kao i nizom drugih zemalja koje se bore da otplate svoje dugove.

Najveći gubitnik kako u ekonomiji tako i demografiji bit će Evropa. Ono što je poznato za sada jeste da će 2039. finansijske servise voditi "vještačka inteligencija", u čemu će Evropa prednjačiti u odnosu na ostatak sveta. Roditelji, koji su nekad svoju djecu poticali da postanu advokati i ljekari, svoju će pažnju usmjeriti da oni postanu dizajneri i glumci i da se bave bilo kojim kreativnim poslom, dok će većinu manuelnih zanimanja preuzeti roboti.

Paklena ljeta

Zabrinjava i to što će život u gradovima za 30 godina biti veoma opasan. Posebno se to odnosi na ljeta, koja će postati paklena, a jedni spas je u okretanju solarnoj energiji.

Ratovi za vodu

Bliski istok također će doživjeti pad 2039. godine. Vrijeme plina i nafte će proći, a ekonomski će ovaj prostor svi početi ignorirati. Nafta će potpuno izgubiti svoju vrijednost. Najveću vrijednost imat će čista voda za piće, koja će biti vrednija nego ikad. Ratove za naftu zamijenit će ratovi za vodu, a predviđa se da će potencijalno najveće žarište biti velike rijeke, zbog čega će izbiti veliki konflikti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.