SKANDAL

Holandski ljekar za plodnost otac je 49 djece začete u njegovoj klinici

Kontroverzni slučaj dospio je u javnost nakon što je sud odlučio da bi rezultati DNK testa Jana Karbata trebali biti uručeni roditeljima

Na fotografiji su Yonathan Heij i Merel-Lotte koji su začeti u Kaarbatovoj klinici uoči suđenja o Kaarbatovom DNK profilu. Printscreen

Avaz.ba

12.4.2019

Preminuli ljekar iz Holandije koji je upleten u skandal s djecom začetom potpomognutom oplodnjom otac je najmanje 49-ero njih, tvrdi organizacija koja predstavlja roditelje djece i djecu začetu potpomognutom oplodnjom.

Liječnik upleten u skandal je Jan Karbat (Karbaat) koji je preminuo 2017. godine. Organizacija tvrdi da je on otac 49-ero djece rođene nakon što su njihove majke posjetile njegovu kliniku u Roterdamu. Tvrde da je on za oplodnju koristio svoju spermu umjesto sperme donora. 

Objavljeni rezultati DNK testa

Rezultati DNK testova koji su obavljeni pokazali su da 49 djece potječe direktno od preminulog Karbata, odnosno da je on njihov otac, tvrdi organizacija "Defence for Children". 

- Rezultati potvrđuju ozbiljne sumnje da je Karbat u klinici koristio svoju spermu - rekli su iz organizacije.

Kontroverzni slučaj dospio je u javnost nakon što je holandski sud odlučio da bi rezultati DNK testa Jana Karbata trebali biti uručeni roditeljima i djeci začetoj u njegovoj klinici kako bi se mogli napraviti usporedni testovi.  

Karbat je pak navodno prije svoje smrti priznao da je otac oko 60 djece nastale do 2009. godine kada je klinika prestala s radom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.