NEVJEROVATAN SLUČAJ

Poslije 28 godina provedenih u komi žena se probudila: Prva riječ koju je izgovorila rasplakala je sve

Munira Abdula, žena iz Ujedinjenih Arapskih Emirata postala je fenomen

Avaz.ba

24.4.2019

Slučaj žene koja je poslije skoro tri decenije uspjela da se probudi iz vegetativnog stanja, kao i da potpuno povrati svijest, dala je nadu brojnim ljudima čiji se najmiliji nalaze u sličnom stanju.

Munira Abdula (Abdulla), žena iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, probudila se i vratila punu svijest nakon 28 godina u vegetativnom stanju - koje je slično komi, ali u njemu pacijenti mogu da reaguju na bolne nadražaje.

- Nikad nisam odustao od nje, jer sam uvijek imao osjećaj da će se jednog dana probuditi - rekao je njen sin, Omar Veibar.

Kako se navodi, njegova majka je pretrpjela tešku povredu mozga nakon saobraćajne nesreće u UAE 1991., kada je on imao samo četiri godine. Tom prilikom, ona je zagrlila Omara kako bi ga zaštitila kad se školski autobus zabio u njihovo vozilo u gradu Al Ainu.

Omar i njegov amidža su pretrpjeli samo manje povrede, ali njegova majka, koja je u to vrijeme imala 32 godine, pretrpjela je povredu mozga, a u bolnicu je odvedena nekoliko sati kasnije. Naposljetku je prebačena u London na specijalističko liječenje gdje su utvrdili da je u minimalno svjesnom stanju i da ne reagira ni na što osim na bol.

Ljekari su je vratili u Emirate, gdje su je godinama hranili kroz cjevčicu i pružali joj fizioterapiju u pokušaju da joj sačuvaju mišiće od propadanja.

Prije dvije godine Muhamed Bin Zajed, krunski princ Abu Dabija, ponudio je da plati specijalistički tretman u Njemačkoj, gdje su ljekari dali prednost fizikalnim terapijama i dali su joj lijekove kako bi poboljšali njene obrasce budnosti i spavanja.

- Naš primarni cilj bio je da omogućimo njenoj svijesti da se razvije i napreduje unutar zdravog tela, poput osetljive biljke koja traži dobro tlo da raste - rekao je dr Ahmad Ril, specijalista neurologije koji je liječio Abdulu.

Njen sin je kazao kako je liječenje pomoglo da njegova majka bude osjetljivija, a godinu dana kasnije, u junu 2018. godine, u bolničkoj sobi doživio je šok. 

- Stvarala je čudne zvukove i stalno sam zvao ljekare da je pregledaju, rekli su da je sve normalno. Onda sam se tri dana kasnije probudio kad je neko dozivao moje ime. To je bila ona! Zvala me je i poletio sam s radošću, godinama sam sanjao o ovom trenutku, a moje ime je bila prva riječ koju je rekla - izjavio je Omar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.