UREĐENJE

Brojne metropole imaju tropske oaze pune orhideja i ruža u centru grada

Na hiljade biljnih vrsta krasi ove ogromne vrtove

Singapurska botanička bašta pod zaštitom UNESCO-a

Avaz.ba

20.5.2019

Najljepše botaničke bašte na svijetu nalaze se u nekoliko gradova. Jedna od njih je Singapurska botanička bašta. Ova bašta, pod zaštitom UNESCO-a, prava je tropska oaza usred centra grada. Samo njena kolekcija orhideja broji 60.000 biljaka pa je prava mirisna oaza.

Živa ograda

Tu je i nacionalna botanička bašta “Kirstenbosch” u Kejptaunu, u Južnoj Africi. Smještena tik ispod moćnog planinskog lanca, sadrži čak 7.000 autohtonih biljnih vrsta. Prostire se na 528 hektara i poznata je po mostu kombiniranom od drveta i čelika, kojim je, praktično, natkrivena.

Botanička bašta Rio de Žaneira u Brazilu prostire se na 345 hektara i dom je hiljada biljnih vrsta, među kojima i čak 600 vrsta rijetkih orhideja. Posjetioci bi, međutim, trebali pripaziti na tukane, bjelovrate supove i druge vrste ptica koje obitavaju u ovoj bašti. Bruklinška botanička bašta u Njujuorku, oaza usred gradske vreve, smještena je na 52 hektara i sačinjena od vrtova i konzervatorija.

Kolekcije ljiljana, magnolija, ruža, orhideja i božura ovdje su stalna postavka. Na sat vožnje od ljetovališta Pataja, tropska bašta Nongnu na Tajlandu rađena je u evropskom stilu, a ukrašena tajlandskim arhitektonskim elementima. Ovjde se može prošetati među strašnim nemanima, poput T-reksa u prirodnoj veličini, triceratopsa i drugih dinosaura u vidu žive ograde.

 Stabla smokve

Botanička bašta Peradenja sa 147 hektra najveća je botanička bašta Šri Lanke. Centralna tema su drvoredi enormno visokih bambusovih stabala, koji fasciniraju veličinom, kao i masivna stabla smokve s granama koje se prepliću u krošnjama. Ova bašta je, također, poznata po svojoj kolekciji orhideja.


Bruklinška botanička bašta u Njujorku - Avaz
Bruklinška botanička bašta u Njujorku - Avaz
Tropska bašta Nongnu na Tajlandu - Avaz
Tropska bašta Nongnu na Tajlandu - Avaz
Botanička bašta Peradenja sa 147 hektra najveća je botanička bašta Šri Lanke - Avaz
+3
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.