LIFESTYLE

Petogodišnja Nora dobit će novac za godinu terapije

Dijagnosticirana joj je spastična cerebralna paraliza

Nora Kuserbanj i Mila Rončević: Podjela novca

Avaz.ba

29.4.2019

Malena Nora Kuserbanj bit će prvo dijete koje će dobiti novac iz Zaklade Nore Šitum, na čijem je računu ostalo više od pet miliona kuna (oko1,3 miliona KM) prikupljenih za liječenje Mile Rončević. 

Informaciju je potvrdila i Zaklada Nora Šitum na svojoj Facebook stranici.

Nora Kuserbanj ima pet godina i dijagnosticirana joj je spastična cerebralna paraliza. Rođena je tri mjeseca prije termina i provela je dva mjeseca u inkubatoru. Utvrđena joj je stopostotna invalidnost donjih ekstremiteta i od petog mjeseca života ide na vježbe i terapije.

Nakon četiri godine svakodnevnih terapija njeni roditelji otkrili su kako u privatnoj poliklinici postoji robotska terapijakoja bi nori omogućila da sjedne i prohoda bez pomoći drugih.

Međutim, projekcija cijene liječenja bila je vrlo visokam jer im sedmično za terapiju treba oko 1.000 eura.

- Na liječenje se ide dok ne dođete do najboljeg rezultata. Koliko imaš novca, toliko voziš. Koliko bude novca, toliko dugo će ići na terapiju - rekao je Norin otac Denis Kuserbanj.

Iako su oboje zaposleni, ovaj iznos za njih je ipak bio previsok.

Prije nekoliko dana hrvatsko Ministarstvo zdravstva odobrilo je prebacivanje sredstava s računa na kojem se prikupljao novac za Milu Rončević na račun za pomoć maloj Nori. Za njeno daljnje liječenje bit će uplaćeno 811.600 kuna. Taj iznos trebao bi biti dovoljan za godinu dana terapije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.