STRAVIČNO

Žrtve silovanja pokazale odjeću koju su nosile: Njihove priče su užasne

Izložba "What You Were Wearing" želi takvim ljudima pokazati koliko su u krivu

Avaz.ba

30.4.2019

Izložba "What You Were Wearing" - Avaz
Izložba "What You Were Wearing" - Avaz
Izložba "What You Were Wearing" - Avaz
Izložba "What You Were Wearing" - Avaz
Izložba "What You Were Wearing" - Avaz
+3

Pitanje koje se često postavlja kada je neko seksualno napadnut jeste "Šta je nosila".

Naravno, njime velik dio krivnje prebacuju na žrtvu, sugerirajući da je napad mogla spriječiti samo da se drugačije obukla.

Izložba "What You Were Wearing" želi takvim ljudima pokazati koliko su u krivu. Na njoj je prikazana odjeća koju su žrtve nosile u trenutku napada, a cilj je uništiti mit da je žrtva mogla spriječiti napad samo da je odjenula nešto drugo.

Ideja za izložbu rodila se nakon što su dr. Meri Vjand-Hibert (Mary Wyandt-Hiebert) i Džen Brokmen (Jen Brockman), koje godinama rade sa žrtvama seksualnog nasilja, čitale pjesmu "What I Was Wearing" dr. Meri Samerling (Mary Simmerling) na jednoj konferenciji. 

Kako prenosi "Bored Panda", pjesma ih je dirnula te su odlučile organizirati izložbu na tu temu.

Stoga su na Univerzitetu u Arkansasu 2014. godine postavile umjetničku instalaciju "What Were You Wearing?". Studenti uključeni u izložbu su opisivali potanko što su nosili, a cilj projekta bio je pokazati da odjeća ne uzrokuje seksualno nasilje niti će ga njena promjena spriječiti.

Posljednjih pet godina izložba je putovala po univerzitetima te pokretala diskusiju o okrivljavanju žrtve zbog njenog odijevanja.

- Nosila sam kupaći kostim. Vozili smo se u kanuima cijeli dan. Bilo je zaista zabavno. Ušli su mi u šator dok sam se presvlačila - napisala je jedna djevojka.

Druge ispovijesti još su strašnije.

- Haljinu. Mjesecima kasnije moja mama se žalila da više uopće ne nosim haljine. Imala sam šest godina - otkrila je druga žrtva.

Jedna žrtva je otkrila da je bila zbunjena.

- Omiljenu žutu majicu, no ne sjećam se koje sam hlače nosila. Sjećam se da sam bila zbunjena i da sam htjela otići iz bratove sobe nastaviti gledati crtiće - otkrila je još jedna žrtva.

Četvrta djevojka dala je otkaz zbog pitanja "Šta si nosila".

- Nisam došla nekoliko dana na posao nakon što se to dogodilo. Kad sam rekla šefici, pitala me to pitanje. Rekla sam: "Majicu i traperice, k***, šta misliš da se nosi na košarkašku utakmicu. Izašla sam i nikad se više nisam vratila - otkrila je pokazujući majicu koju je nosila.

View this post on Instagram

These break my heart every time #DenimDay #WhatWereYouWearing

A post shared by Hayley Buettell (@misssunsetlanding2019) on

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.