NEPAL

Mont Everest se pretvorio u ogromnu deponiju punu užasa: Snijeg i tone smeća godinama skrivali morbidne scene

Vlada Nepala traži nove načine da se bori protiv količine smeća na ovoj planini

Screenshot

Avaz.ba

3.5.2019

Mont Everest je prekriven smećem. Decenije penjanja na najviši vrh na svijetu pretvorile su ovu planinu i u veoma visoku gomilu smeća.

Sada je na redu čišćenje ovog prirodnog blaga, međutim, čišćenje đubreta sa sobom donosi i neočekivan ishod - tijela alpinista, prenosi "Telegraf".

Tim volontera radi na čišćenju planine. Od početka ove akcije sakupljene su tri tone smeća samo u prve dvije sedmice akcije, piše AFP.

Cilj ovog tima, koji čine samo 14 članova, jeste da za 45 dana sakupi 10 metričkih tona smeća, prenosi ova agencija.

Prazne konzerve, flaše, plastični otpad najčešće se mogu naći u gomili đubreta.

CNN navodi da su na planini visokoj 8.848 metara zasad pronađena i četiri tijela alpinista.

Vlada Nepala i lokalne zajednice godinama se bore s problemom otpada na planini s obzirom na to da alpinisti iz cijelog svijeta svake godine dolaze i pokušavaju da osvoje najviši vrh svijeta.

Još od 2011. godine traju napori da se smeće s planine ukloni, ali je, prema procjenama, u prethodnih nekoliko dana uvećan broj posjetilaca, pa tako i onih koji ugrožavaju prirodu.

Vlada Nepala je, također, predstavila i plan 2014. po kome će alpinistima biti vraćen depozit ukoliko se u bazu na planini vrate s osam kilograma smeća.

Međutim, oni koji su zaduženi za čišćenje imaju još jedan problem: klimatske promjene. Snijeg se topi mnogo brže, a to znači i da se pojavljuje sve više tijela.

Više od 200 planinara poginulo je od 1922., kada je zabilježena prva smrt na Mont Everestu. Većina tijela i dalje se nalazi negdje na planini ispod snijega ili glečera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.