ZASTRAŠUJUĆE Bolest se formirala u 36 sati

Evo šta vam se može dogoditi ako zaspite sa sočivima

Bakterije koje su bile na lećama prešle na oko

Avaz.ba
03.05.2019 22:12

Američki oftalmolog iz klinike Vita Eye primio je pacijenta koji je stigao s infekcijom oka nakon spavanja sa sočivima. Doktor je podijelio fotografije njegovog oka, objašnjavajući kako se jasno vidi da je pacijent dobio čir uz napomenu kako bi mogao ostati slijep ukoliko se ne bude pravilno liječio, prenosi Index.hr. (Bitno je napomenuti da zelena tekućina u oku nije posljedica upale, već se radi o specijalnoj tekućini koju je liječnik stavio u oko kako bi mogao uočiti nepravilnosti ili ogrebotine na oku.)

- Stalno spavam sa sočivima i nikad ranije nisam imao problema, bio je komentar pacijenta.

- Kao očni doktor, to čujem svaki dan. Na fotografijama koje su šokirale javnost prikazan je slučaj iz lokalne hitne njege, kasnije kultivirani pseudomonasni čir koji je direktan rezultat spavanja sa sočivima. Pseudomonas (bakterija) je važan uzrok morbiditeta oka i njegove karakteristike brzo dovode do trajne sljepoće. Ovo će biti četvrti slučaj kultiviranog pseudomona koji sam liječio u svojoj klinici, piše ljekar te objašnjava na koji način dolazi do infekcije.

- Bakterija eksplozivno jede rožnicu bolesnika nekoliko dana, ostavljajući za sobom gustu, bijelu nekrozu (mrtvo tkivo). Nakapao sam mu oko antibiotskim kapljicama kako bi se ublažila infekcija te smanjili trajni ožiljci. Iako se oko ovog pacijenta i dalje drastično poboljšava u odnosu na početno stanje, vrlo vjerojatno će doći do nekog oblika rezidualnog gubitka vida čak i nakon tretmana, dodaje.

U svojoj objavi doktor je još jednom upozorio koliko je važno skinuti sočiva prije odlaska na spavanje: "Da budem vrlo jasan, nikada ne preporučujem spavanje s bilo kojom vrstom sočiva. Rizici nadvladavaju prednosti svaki put. Potrebno je nekoliko sekundi da uklonite sočiva, a ako ih odlučite ostaviti, riskirate životni vijek nepovratne štete."

Naposljetku, istaknuo je da se ovo nije razvijalo godinama, nego se zapravo formiralo u svega 36 sati zbog bakterija koje su bile na lećama te su s njih prešle na oko.

Komentari

NA VRH