CRNA GORA

Kako su Rimljani riješili problem vodovoda i čime su se igrali

Bogata riznica eksponata na obali Crne Gore

Dž. S.

4.5.2019

Arheološki muzej u Budvi - Avaz
Arheološki muzej u Budvi - Avaz
Arheološki muzej u Budvi - Avaz
Arheološki muzej u Budvi - Avaz
Arheološki muzej u Budvi - Avaz
+12

Arheološki muzej u Budvi je bogat riznicom historijskih eksponata. Helenistički period, od 4. do 2. prije nove ere i od 5. do 2. prije nove ere koji je i najvrednija stalna postavka budvanskog korala na moru. 

U helenističkoj metropoli koja je slučajno otkrivena 1937. godine nađen je izuzetno bogat grobni inventar, keramičko posuđe - većinom pripada robi uvezenoj iz južne Italije, zlatni nakit i oružje. 

Luksuzniji primjerci su proizvedeni u grčkim radionicima, antički mozaik - tokom gradnje starog hotela "Avala" pronađeni su dijelovi rimske gradske vile "Villa Urbana", a u njoj i antički mozaik za koji se pretpostavlja da datira iz drugog vijeka nove ere.

Pronalazak ovog mozaika predstavljaju veoma značajno arheološko otkriće koje ne samo što svjedoči o kontinuitetu i načinu života na području Budve u rimskom periodu već predstavlja značajan i rijedak primjerak mozaika s figuralnim predstavama iz perioda ranog rimskog carstva na prostoru Crne Gore i istočne obale Jadrana. 

Radovi na očuvanju su trajali 120 dana.

Da je muzej historijska-kulturološka riznica, uvjerila se ekipa portala Avaz.ba.

Tu smo pronašli komplet za igru iz rimskog perioda, toaletni pribor i nakit iz 11. stoljeća te vodovodnu cijev od kamena iz rimskog perioda prvog i drugog stoljeća, što će reći da su se u tom periodu ljudi itekako znali zabaviti, ali su se i namučili oko infrastrukture cijele Budve. Osim toga, mogla se pronaći i bogata kolekcija zlatnog i srebrenog nakita te kovanice. 

U muzeju su, također, izložene etnografsko-historijska zbirka gradskog i seoskog ambijenta te brodski i ribarski instrumenti i crnogorske nošnje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.