UŽAS

Potresna scena: Šokirani dječak stoji iznad svoje pobijene porodice, zatim dobiva metak u potiljak

Nacisti ga gledali i smijali se

Nisu imali milosti: Nacisti su dječaka ubili. Wikimedia Commons/Bundesarchiv, Bild 183-A0706-0018-030 / CC-BY-SA 3.0

Telegraf.rs

9.5.2019

Ajnsacgrupe, što u prijevodu znači operativne grupe, igrale su važnu ulogu ne samo u sklopu konačnog rješenja jevrejskog pitanja nego i u etničkom čišćenju slovenskih zemalja u sklopu općeg plana "Istok" koji je podrazumijevao pravljenje mjesta za njemačku kolonizaciju Istočne Evrope fizičkim uklanjanjem sveg drugog življa sa tog prostora.

Ajnsacgrupe su često vršile pogubljenja nekolicine nasumičnih nesretnika, ponekad i slučajnih prolaznika, ali dešavalo se i da pobiju odjednom desetine hiljada osoba. 

Tako su 29. i 30. septembra 1941. izvršili pokolj nad 33.771 kijevskim Jevrejom u obližnjoj jaruzi Babin Jar, dok su 30. novembra i 8. decembra, tokom ta dva odvojena dana, u šumi Rumbula kod Rige u Latviji pobili 24.000 Jevreja iz Riškog geta kao i oko 1.000 njemačkih Jevreja koje su vozovima bili dopremili. Ova dva događaja najkrvavija su dvodnevlja holokausta što se tiče strijeljanja.

Raul Hilberg — autor knjige "Uništenje evropskih Jevreja", najznačnijeg djela o holokaustu — procjenjuje da su ajnsacgrupe u periodu 1941-1945. godine likvidirale više od dva miliona osoba, od čega 1,3 miliona Jevreja.

Wikimedia Commons/Bundesarchiv, Bild 183-A0706-0018-030 / CC-BY-SA 3.0

Na priloženoj fotografiji nalazi se šokirani, zaprepašteni, potreseni, istraumirani dječak koji dana 5. jula 1941. godine pozirao mentalno oboljelom fotografu stojeći iznad svoje pobijene porodice, u blizini poljskog grada Zborova, koji se danas nalazi u Ukrajini. Nesretno dijete je okruženo esesovcima, koji su posebno grupirani na desnoj strani fotografije.

Oni ga posmatraju, neki od njih puše cigarete poslije "dobro obavljenog posla", a mladić lijevo od njega izgleda kao da se smiješi (budući da nije u uniformi, očigledno je dio nekih pomoćnih trupa). Neposredno nakon fotografiranja, dječaka je hicem u potiljak ubio oficir iza njega. Po svemu sudeći, dječak je Ukrajinac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.