U 102 GODINI

Preminuo arhitekt koji je dizajnirao staklenu piramidu ispred muzeja "Louvre" u Parizu

Rođen u gradu Guangzhou u Kini 1917. godine, a u SAD je stigao kao osamnaestogodišnjak kako bi studirao na MIT-u i na Harvardu

Ieoh Ming Pei. AFP

BBC

17.5.2019

Arhitekt Ieoh Ming Pei, koji je dizajnirao objekte izvan muzeja "Louvre" u Parizu uključujući staklenu piramidu umro je u 102. godini, javlja BBC.

Pei je dizajnirao brojne legendarne strukture šriom svijeta, a njegovi dizajni su poznati po preciznoj geometriji, ravnim površinama i prirodnim svjetlom.

Arhitekt je radio i u dubokoj starosti, a jedan od njegovih najpoznatijih remek djela je Muzej islamskih umjetnosti u Dohi u Kataru. Taj projekt je radio kada je imao više od 80 godina. 

Pel je rođen u gradu Guangzhou u Kini 1917. godine, a u SAD je stigao kao osamnaestogodišnjak kako bi studirao na MIT-u i na Harvardu. Radio je kao naučnik za američku vladu tokom Drugog svjetskog rata, a potom se posvetio arhitekturi te vlastitu firmu osnovao 1955. godine.

Kao jedan od najpoznatijih arhitekata 20. stoljeća, Pei je dizajnirao gradske zgrade, hotele, škole i druge strukture širom Sjeverne Amerike, Azije i Evrope.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.