HRVATSKA

Djeci prodavali osvježivač zraka koji razara um

Uhapšena 21 osoba, među kojima i tzv. vendor - preprodavač droge putem interneta. Na ljudsku psihu i um djeluje razorno, nekad i do smrti

Oduzeti droga i novac

Avaz.ba

19.5.2019

U Zavodu za dječiju i adolescentnu psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek prije godinu je u samo tri dana hospitalizirano šestero tinejdžera od 13 do 17 godina. Svi su potražili pomoć zbog konzumiranja tzv. osvježivača zraka, odnosno sintetske droge koja djeluje razorno na ljudsku psihu i um, nekad i do smrti, kao što je bilo u februaru 2015. u Zagrebu, kad je 15-godišnji dječak umro od posljedica pušenja osvježivača. 

 Poznati policiji

No, legalna prodaja ove droge ni nakon toga nije prestala, a zakon joj nije znao stati na put. Djeca su do nje dolazila bez problema. A onda je načelnica Zavoda za dječiju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek apelirala na sve da se pokrenu.

- Djeca koja su kod nas zbrinuta, danima osjećaju strah da će ih neko napasti, ne mogu spavati, čuju različite glasove, prepričavaju nam kako im se javlja glas da će ih neko ubiti, misle da će sami sebi nešto učiniti, otkinuti ruku i slično... To su strašne situacije – kazala je tada doc. dr. sc. Katarina Dodig-Ćurković.

I tada je krenulo. Policijska uprava osječko-baranjska i Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku krenuli su u akciju, koja je godinu poslije rezultirala razbijanjem prave kriminalne hobotnice, koja je svoje krakove raširila po cijeloj državi. Na području 10 policijskih uprava u akciji “Total” uhapšena je 21 osoba, među kojima i tzv. vendor - preprodavač droge putem interneta. Osječki kriminalisti sve su vodili, a kolege iz još devet uprava su im asistirale, što je prva akcija ovakvih razmjera za ovu vrstu droge u Hrvatskoj.

- Zaplijenjeni su i oduzeti više kilograma sintetičke droge, više kilograma hašiša, oprema za uzgoj marihuane i novac – rekao je Ivan Canecki, voditelj Odjela kriminaliteta droge PU osječko-baranjske, dodavši i kako su neki uhapšeni odranije poznati policiji po istim i sličnim krivičnim djelima.

 Mladi ljudi

Među njima je, navodno, i vlasnik tzv. smart šopova, ali i seksi šopova, u kojima se ova droga prodavala.

- Riječ je o vrlo opasnim i po zdravlje štetnim sintetičkim tvarima, čiji su konzumenti, nažalost, uglavnom mladi ljudi. Otežavajuća okolnost bila je što se za preprodaju koristio internet, ali smo i to uspjeli savladati. U ovom slučaju, prvi put smo otkrili vendora. Inače, procjena je da skoro 20 posto preprodaje droge u većini država ide putem interneta - kazao je Tomislav Štambuk iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

 Seksi šop

U akciji je uhapšena i Emanuela Betlehem-Lončarić, vlasnica koprivničkog seksi šopa, smart šopa koji je godinama povezivan sa prodajom sintetičke marihuane, upakirane i prodavane pod krinkom osvježivača prostora.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.