POLJSKA Iznenadili roditelje

Mama Klaudija rodila šestorke: Očekivali smo samo petero

Dva dječaka i četiri djevojčice

Index.hr
21.05.2019 20:40

Poljske šestorke, dva dječaka i četiri djevojčice, rođene u gradu Krakovu u ponedjeljak, iznenadile su i roditelje i ljekare koji su pripremili sve za porođaj petero novorođenčadi.

- Bili smo spremni od rana jutra pomoći dolasku na svijet petero malih građana. U operacijskoj smo dvorani, pet ekipa ljekara spremno je preuzeti odgovornost za petero djece. Bebe su se dolazile na svijet jedna za drugom. A onda, odjednom, još jedna čeka da se rodi - kazao je Rizard Lauterbah (Ryszard Lauterbach), čelnik Kliničke neonatologije u Univerzitetskoj bolnici u Krakovu.

Djeca su rođena s 29 sedmica i "u iznenađujuće su dobrom stanju" za šestorke, no postoje simptomi nezrelosti dišnog sistema i centralnog nervnog sistema što je tipično za prerano rođenu djecu.

Ljekari se nadaju da će dječica biti otpuštena kući kada budu imala 2 i po mjeseca.

- Već smo u našem domu pripremili sve za dolazak petero mališana, a sada sve moramo malo preinačiti - rekla je majka Klaudija Marzec.

Djeca će se zvati Filip, Timon (Tymon), Zofija, Kaja, Nela i Malvina (Malwina).  

Njihov otac Simon Marzec (Szymon) rekao je na konferenciji za novinare u bolnici u utorak da će se uskoro s braćom upoznati i njihov prvi sin Olivier (Oliwier), dijete koje je tek prohodalo. 

Komentari

NA VRH