RAMAZAN

Evo koje su blagodati jutarnjeg i večernjeg zikra

Pruža zaštitu i sigurnost od zla i nedaća

Ilustracija

A. Ču. / Avaz.ba

30.5.2019

Prakticiranje jutarnjeg i večernjeg zikra od izuzetne je važnosti za muslimane. 

Prakticirao ga je onaj koji je bolji od nas, sam Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pa se preporučuje svima. Poslije učenja Kur’ana, zikrullah (spominjanje Allaha) je najbolji način da iskoristimo vrijeme. 

Slijedeći sunnet Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve selem, vidjet ćemo da za određene zikrove postoje određena vremena zbog lakše orijentacije tokom samog zikra, kao što je zikr pred spavanje, izlazak iz kuće, prije jela, poslije kihanja itd.

Međutim, jedan dio našeg vremena rezerviran je za posebnu vrstu zikra, a to je zikr koji se uči u periodu od pojave zore pa do izlaska sunca (jutarnji zikr) i u periodu od poslije ikindija-namaza pa sve do zalaska sunca (večernji zikr).

Ova vrsta zikra sastavljena je od nekoliko dova, kur’anskih ajeta i sura koje je učio Poslanik, sallallahu alejhi ve selem, svako jutro i večer. Redovnim učenjem jutarnjeg i večernjeg zikra musliman može postići dosta blagodati, između ostalog:

– Jutarnji i večernji zikr u srce unosi smirenost, snagu, zadovoljstvo i sreću.

– Jutarnji i večernji zikr pruža zaštitu i sigurnost od zla i nedaća.

– Otvara vrata bereketu i nafaki.

– Pruža zaštitu prije i poslije iskušenja zvanog: sihr, urok ili džinnsko opsjedanje – jača vezu s Allahom, sw.t.

– Jutarnji zikr daje insanu snagu i raspoloženje za taj dan, a s večernjim zikrom insan ulazi u noć odmorniji i smireniji.

– Ova vrsta zikra stvara kod roba osjećaj da je Allah, s.w.t., najveći zaštitnik, da On čuva svog roba i da On, s.w.t., daje lijeka te da se ništa ne može desiti bez Njegove dozvole.

– Ako se jutarnji i večernji zikr izgovore skrušenog srca i jezika, s jakim uvjerenjem, razmišljajući o značenjima izgovorenog zikra, taj zikr će čuvati i štititi osobu od svake vrste zla, čak jedan dio uleme kaže da ovaj zikr štiti kuće od hladnoće i vrućine.

– Jutarnji i večernji zikr insana štiti od uroka, zavidnosti, sihira, džinnskog opsjedanja, straha, nesanice…

Molimo Allaha, s.w.t., da naša srca budu uvijek ispunjena zikrullahom i da naši jezici budu uvijek vlažni od spominjanja Allaha, dž.š., i molimo Allaha, tebareke ve te’ala, da se pridržavamo svih vrsta zikra koji je prenesen od Poslanika, sallallahu alejhi ve selem, između kojih je jutarnji i večernji zikr. AMIN!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.