INDIJA

Saznala rezultate ispita pa izvršila samoubistvo: Ali nije bila jedina

Njena sestra je nakon više od mjesec dana od tragedije izvršila provjeru rezultata i otkrila da je ona zapravo ispite položila

Anamika Arutla izvršila samoubistvo

Blic.rs

3.6.2019

Anamika Arutla (17), učenica iz Indije, oduzela je sebi život nakon što su objavljeni rezultati ispita u aprilu.

Preliminarni rezultati ispita pokazali su da je Anamika pala na ispitima prve godine. Istog dana, tinejdžerka je u kući svoje bake oduzela sebi život.

Njena sestra je nakon više od mjesec dana od Anamikinog samoubistva izvršila provjeru rezultata ispita i otkrila da je ona zapravo ispite položila.

- Ovo nije bilo samoubistvo. Ovo je bilo ubistvo od strane Vlade. Bilo je očigledno da je došlo do neke greške, ali Anamika nije sačekala da se ta greška utvrdi - rekla je Anamikina sestra.

Također, je izjavila da je bolno svjesna da se njena sestra neće vratiti, ali da želi se boriti za pravdu - za svoju sestru i za svoje roditelje.

Anamika je opisana kao hrabra i pametna devojka koja je sanjala o tome da postane vojni oficir. Trebala je pohađati Nacionalni kamp za kadete u Delhiju, za koji je bila izabrana na intervjuu, 10 dana prije nego što je izvršila samoubistvo.

Živjela je kod bake da bi mogla pohađati bolju školu.

Roditelji i učenici su protestirali kada su se proširile vijesti o neregularnostima i administrativnim greškama u vezi sa ovim ispitima, što je dovelo do ponovnog sabiranja bodova učenicima za koje se tvrdilo da nisu položili ispite. U međuvremenu, nekoliko desetine učenika je, također, izvršilo samoubistvo nakon objavljivanja rezultata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.