VELIKA BRITANIJA

Pao joj je parfem na nogu, a godinu kasnije morali joj amputirati taj ud

Ljekari su uspjeli dijagnosticirati kompleksni regionalni bolni sindrom, hronični neuropatski bol koja zahvata jedan ud

Ilustracija

E. Ma. / Avaz.ba

9.6.2019

Jednoj Britanki život se promijenio iz temelja prije nekoliko godina kada je slučajno oborila bočicu parfema sa ormara koja joj je potom pala na desno stopalo. Zbog ove povrede, na kraju su joj morali amputirati nogu.

Bizarna povreda prouzrokovala je čirove koji su se počeli širiti, a bol je postala nesnošljiva.

- U prvi mah sam mislila da sam je slomila. Da bar jesam, bilo bi mi lakše - izjavila je ova 42-godišnja Britanka koja nije bila zadržana u bolnici nakon što ljekari nisu dijagnostificirali nikakve lomove.

Oni su sumnjali na fibromialgiju. Kada je nateklo i kada su se razvili čirevi, nuspojave autoimune bolesti znane kao celijakija, kaže da je postala zabrinuta.

- Pomalo sam postajala zatvorenik u vlastitom domu. Osjećala sam bol konstantno. Nisam mogla hodati - ispričala je ona.

Nakon gotovo godinu od povrede, ljekari su uspjeli dijagnosticirati kompleksni regionalni bolni sindrom, hronični neuropatski bol koja zahvata jedan ud, najčešće nakon povrede. To je stanje ukojoj osoba koja pati od te bolesti ima gotovo konstantan bol. 

Zbog toga, ona je molila ljekare da joj amputiraju nogu.

- Specijalista isprva nije htio, ali shvatio je u kolikim sam bolovima i popustio je. Na neki način, sretna sam što je bol bila toliko jaka. Vidio je da nema povratka nakon onoga što mi se dogodilo. Ljekari su amputirali desni dio noge i dali su mi prostetičku nogu. Od tada sam počela da se bavim plivanjem. Osjećam se sjajno, ništa me ne boli - kazala je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.