ČIKAGO

Osuđen muškarac koji ima rak: Naručio 19 kg čokolade s marihuanom

Muškarac je priznao krivnju za posjedovanje više od 5 kilograma

Tomas namjeravao preprodati marihuanu. Ilustracija

E. Š. / Avaz.ba

10.6.2019

Tomas Dži Franzen (Thomas J., 37) iz Čikaga osuđen je na četiri godine zatvora zato što je iz Kalifornije naručio 19 kilograma čokolade s marihuanom, koju je namjeravao preprodati, prenosi CNN.

Muškarac je priznao krivnju za posjedovanje više od 5 kilograma marihuane, što se smatra krivičnim djelom i za što se može izreći zatvorska kazna u trajanju od četiri do 15 godina te novčana kazna. 

Radnici pošte su u februaru 2014. primijetili kako se vrlo često na Tomasovu adresu isporučuju sumnjivi paketi. Zatražili su nalog za otvaranje jednog od njih i kada su ga dobili, pronašli su u njemu više od 19 kilograma čokolade s THC-om, glavnom psihoaktivnom tvari u biljci marihuani. 

Policija je nakon toga pretražila njegovu kuću i tamo pronašla kokain, marihuanu, digitalnu vagu te račune za poštanske pakete koje je slao na lokacije u SAD i Kanadi.

Tomasov advokat Dejvid Kamik (David Camic) izjavio je da njegov klijent boluje od raka testisa i da je prolazio kroz terapiju kada je naručio marihuanu.

- Zbog ozbiljnosti medicinskog stanja Tomasa Franzena smanjili smo obveznu minimalnu 12-godišnju zatvorsku kaznu na četiri godine zatvora, od čega je dužan u njemu provesti samo dvije godine - izjavio je državni odvjetnik Džo Makmahon (Joe McMahon).

Presuda je izrečena samo dan ranije nego što je zakonodavstvo u Ilinoisu glasalo za legalizaciju rekreativne marihuane. Novi zakon trebao bi stupiti na snagu u januaru 2020. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.