NEVJEROVATNO

Djevojka prestala jesti i piti: Lažna vijest o eutanaziji tinejdžerke pokrenula raspravu u svijetu

Prošle sedmice, poslije višegodišnje borbe s psihičkim bolestima, najavila je na Instagramu da više ne uzima hranu i tečnost

Noa Pothoven. Ad

L.Đ./Avaz.ba

10.6.2019

Iako je živjela samo 17 godina, holandska tinejdžerka Noa Pothoven napisala je memoare u kojima je opisala borbu sa posttraumatskim stresnim poremećajem, depresijom i anoreksijom nakon što je u djetinjstvu seksualno zlostavljana i silovana. U autobiografiji, za koju je čak dobila priznanje, napisala je i da više nema razloga da živi.

Sa 16 godina obratila se klinici za "okončanje života" Levenseinde u Hagu kako bi se raspitala o mogućnostima za eutanaziju, a kako otkriva intervju, koji je prošle godine dala lokalnom listu "Gelerlander", zahtjev joj je odbijen. 

Prošle sedmice, poslije višegodišnje borbe s psihičkim bolestima, najavila je na Instagramu da više ne uzima hranu i tečnost.

Holandski mediji su u nedjelju objavili da je Pothoven umrla u bolničkom krevetu kod kuće u Arhemu, nakon što je prestala jesti i piti. 

Međutim, u satima i danima koji su uslijedili, niz svjetskih medija objavio je neistinitu informaciju da je ona "eutanazirana u skladu sa zakonom". Bila je to senzacionalistička verzija ionako tragične priče, koja se brzo proširila u svijetu, izazvala debatu o moralnosti eutanazije i nametnula pitanja o tome kako se moglo desiti da tako mladoj osobi dozvole da umre na taj način.

Nakon što je porodica potvrdila da njihova kćerka nije eutanizirana, već da je umrla jer je prestala jesti i piti, postavlja se pitanje zašto su mediji objavili netačnu vijest. 

Prema holandskom medijskom izvještaju, mnogi britanski mediji prvobitno su saznali za slučaj od agencije "Central European News" (CEN), specijalizirane za tabloidne priče, koja je ranije optuživana za pružanje nepouzdanih informacija klijentima. Agencija, međutim, tvrdi da su neposredno nakon što su saznali da su u prvom izvještaju pogrešno predstavili smrt tinejdžerke objavili novu priču, u kojoj su njenu smrt opisali kao "legalnu sivu zonu". 

Prema riječima predstavnika holandskog udruženja za doborovoljno okončanje života, koje je osnovala klinika "Levenseinde", dobivanje dozvole složen je i dugotrajan proces, koji se odvija u skladu s kriterijima definiranim holandskim zakonom. U više razgovora podnosioci zahtjeva moraju uvjeriti ljekara da je to njihova svojevoljna odluka, da su im patnje nepodnošljive, da su isprobali sve alternativne opcije i da su sposobni da razumiju težinu odluke. 

U slučajevima kao što je ovaj, kada pacijent živi s psihičkom bolešću, proces je još složeniji, jer nije lako podnijeti dokaze. Od pacijenata kojima se odobri eutanazija u klinici "Levenseinde" samo devet posto psihički su bolesnici, dok svi ostali boluju od raka i drugih bolesti.

Dezinformacije o smrti holandske tinejdžerke proširile su se od Australije do SAD, podstakavši debatu o moralnosti eutanazije, pogotovo u Italiji. Čak se i papa Franjo oglasio na Twitteru:

Eutanazija i asistirano samoubistvo su poraz za sve. Naša je dužnost da nikada ne napustimo one koji pate, da nikada ne dignemo ruke od njih, već da se staramo o njima i volimo ih kako bismo im vratili nadu - poručio je Papa.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.