PLAVA KRV

Norvežani zabrinuti za kraljicu

Harald i Sonja proslavili su prošle godine 50. godišnjicu braka. Osim kraljice, poznato je da se sa zdravstvenim problemima bori i princeza Mete Marit

Piše: Lejla KARAHMET-PUJAGIĆ

17.6.2019

Norveška kraljica Sonja (81) je bolesna. S kraljevskog dvora stigla je obavijest da se supruga kralja Haralda ne osjeća dobro i da je otkazala sve termine u narednom periodu. U posljednje vrijeme se bori s opasnom infekcijom na desnoj nozi.

Osim kraljice, poznato je da se sa zdravstvenim problemima bori i princeza Mete Marit (Mette). Njoj je prošle godine dijagnosticirana hronična plućna bolest i zbog toga povremeno ne može obavljati dio svojih službenih dužnosti.

Svi Norvežani veoma su zabrinuti i nadaju se da će njihova kraljica brzo ozdraviti, kao i princeza.

Jedini nasljednik

Harald i Sonja proslavili su prošle godine 50. godišnjicu braka. Upoznali su se ranih šezdesetih. Budući da je kraljica Sonja tada bila obična, protekle su skoro decenije dok se Harald zakleo svom ocu da se nikad neće oženiti ako ne smije oženiti Sonju. To bi značilo, praktično, završetak norveške kraljevske linije s obzirom na to da je bio jedini nasljednik - pa se sretni par vjenčao 1968. godine u Oslu.

I baš kao što se kralj Harald zaljubio u običnu pučanku, tako je i njegov sin, krunski princ Hakon Magnus. Hakon je upoznao Mete Marit na festivalu roka 1996. godine.

Ona je tada imala dijete. Neki su je optuživali da nema kraljevsku krv i da je posjećivala rejv partije, gdje je droga bila prilično dostupna, mada je ona porekla da je koristila nedozvoljene supstance.

Na vrlo emotivnoj konferenciji za novinare govorila je o svojoj buntovnoj mladosti.

- Moj mladalački bunt bio je mnogo izraženiji nego kod većine drugih mladih ljudi. Zbog toga sam vodila prilično raskalašen život - objasnila je tada gospođica Hejbi, misleći na vrijeme kad je bila redovna na divljim žurkama po Oslu, na kojima se konzumirala droga.

Ljubav života

I norveška princeza Marta Luiza (Martha Louise) objavila je na svom profilu na Instagramu kako je pronašla ljubav svog života. Pratiocima je otkrila kako je u vezi s biseksualnim šamanom Durekom.

Četrdesetsedmogodišnja princeza najstarije je dijete kralja Haralda i kraljice Sonje. Majka je troje djece, a razvela se 2017. od pisca Arija Bena (Behn). Za svog sadašnjeg partnera Dureka izjavila je da se zaklela da će ga voljeti “od ove vječnosti do sljedeće”, piše “Daily Mail”.

Kralj Harald poručio je svima koji kritiziraju vezu njegove kćerke, da ona nije izabrala svoga dečka da bi zadovoljila norme.

Lični troškovi

Norveška vlada dodjeljuje 23,8 miliona funti kraljevskoj kući te dodatni 1,1 milion funti kralju i kraljici za lične troškove, a 900.000 funti odlazi princu i princezi. Kraljevske rezidencije su u vlasništvu države i otvorene su za javnost, ali su na raspolaganju kraljevskoj porodici. Kralj posjeduje kraljevsku jahtu, iako je čuva i održava Kraljevska norveška mornarica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.