UPRKOS ZABRANI

Grupa žena se na bazenu u Francuskoj okupala u burkiniju, pa dobile kaznu

Spasioci su ih upozorili da nošenje takvog kostima nije dozvoljeno

Bazen "Jean Bron" u Grenobleu. Twitter

L.Đ./Avaz.ba

25.6.2019

Grupa žena islamske vjeroispovijesti u Francuskoj protestirala je na bazenu u Grenobleu tako što su se oglušile na pravila odijevanja i pojavile u burkiniju.

Ova grupa žena plivala je u lokalnom bazenu, iako su im skoro cijela tijela bila pokrivena, tačnije sve osim lica, šaka i stopala. Kažu da ih je na ovaj čin inspirisala borba aktivistice za građanska prava "Rose Parks" koja se borila za ukidanje rasnog razdvajanja u SAD.

Bazen "Jean Bron" u Grenobleu jedan je od mnogih u Francuskoj na kojem je zabranjeno nositi burkinije. Mnogi građani Francuske takve kostime za plivanje smatraju političkim simbolom islama, što je u potpunoj suprotnosti sa sekularnom državom.

Nakon što su se pojavile odjevene u bukrini spasioci na bazenu upozorili su ih da nošenje takvog kostima nije dozvoljeno. Bez obzira na to upozorenje, žene su ušle u bazen i kupale se s ostalim posjetiocima, a mnogi su im čak aplaudirali. Francuski mediji pišu da ih je nakon toga policija ispitala i naplatila im kaznu od 35 eura zbog kršenja zabrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.