UPOZORENJA

Nestaje vode u cijelom svijetu, izvori će presušiti zbog velike vrućine

Raste mogućnost meteoroloških pojava koje na tom području nisu zabilježene, i to za 22 posto

London će po temperaturama biti kao današnja Barcelona. The Guardian

Z.K. / Avaz.ba

13.7.2019

Prema najnovijim istraživanjima, koje je objavio britanski “The Guardian”, 77 posto gradova proći će do 2050. godine kroz dramatične i potencijalno katastrofalne promjene. U svakom dijelu svijeta raste mogućnost meteoroloških pojava koje na tom području nisu zabilježene, i to za 22 posto. 

 Evropski gradovi

Istraživači “Crowther Laba” iz Švicarske zaključili su da će do 2050. godine gradovi sjeverne hemisfere, s trenutno umjerenom ili hladnom klimom, u budućnosti ličiti na gradove koji su 1.000 kilometara bliže ekvatoru. Posebno će biti pogođeni evropski gradovi, a prema predviđanjima naučnika, London će do 2050., po temperaturama, biti kao današnja Barcelona, u Moskvi će biti kao u Sofiji, a u Štokholmu kao u Beču.

Najviša dnevna temperatura u najtoplijem mjesecu podići će se za 7,9 stepeni, a na godišnjem nivou, to povećenje temperature iznosit će 3,5 stepeni. Takva klima će prouzrokovati globalnu nestašicu zaliha pitke vode, a evropske ljetne temperature, koje su već sada alarmantne, bit će više za, prosječno, još 3,5 stepeni.

 Veoma ozbiljno

Istraživači upozoravaju da će petina velikih gradova, uključujući Džakartu, Singapur i Kuala Lumpur, imati takve klimatske uvjete kakvih danas nema ni u jednom gradu na svijetu.

- To znači da nas očekuju novi politički i infrastrukturni izazovi s kojima se nikad prije nismo suočili - rekao je Tom Krauter (Crowther), osnivač spomenutog laboratorija.

Pojedini klimatolozi smatraju da ovo nije predviđanje nego samo ilustracija, dok drugi kažu da ga treba shvatiti veoma ozbiljno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.