VEO TAJNI

Misteriozni nestanak: Devetogodišnjakinja za kojom je tragala cijela Kina pronađena mrtva

Otac djevojčice rekao je da su podstanari prevarili njegove starije roditelje koji su zapravo bili staratelji male Ziksin

Devetogodišnja Zang Zinksin. Policija Ksiangšang

Avaz.ba

15.7.2019

Sedam dana nakon obimne potrage u Kini za devetogodišnjom djevojčicom Zang Zinksin, pronađeno je njeno tijelo.

Mediji prenose da je lokalna policija područja Zedžijang potvrdila da se nestala djevojčica utopila u vodama pored okruga Ksiangšang. Dodala je kako na tijelu nije bilo vidljivih znakova nasilja, ali da smatra kako njena smrt nije posljedica nesreće. 

Devetogodišnjakinja je posljednji put viđena u večernjim satima 7. jula, s naočalama i kosom svezanom u rep. Nadzorne kamere snimile su nju i dvije odrasle osobe, koje su unajmile sobu u njenoj kući u okrugu Čunan, kako u 19:20 sati prolaze putem udaljenim od njene kuće oko 150 kilometara.

Tri sata kasnije druga nadzorna kamera snimila je te dvije punoljetne osobe, ali s njima više nije bilo djevojčice.

Muškarac i žena, oboje iz južne provincije Guangdong, kasnije su počinili samoubistvo, i to utapanjem u obližnjem jezeru.

Otac djevojčice rekao je da su podstanari prevarili njegove starije roditelje koji su zapravo bili staratelji male Ziksin i, dok je on bio na poslu, nagovorili ih da im dopuste da odvedu djevojčicu na jedan događaj.

Zang Jun je ispričao kako su muškarac, identificiran kao Liang Dengua, i žena, identificirana samo prezimenom Ksi, 3. jula najavili kako bi željeli odvesti djevojčicu na jedno vjenčanje gdje bi pomagala u ceremoniji i nosila cvijeće. Otac nije dao dozvolu, ali Linag i Ksi su ipak sljedećeg jutra odveli djevojčicu.

Tokom sljedeća tri dana otac je stupio u kontakt s podstanarima preko kineske društvene mreže, a oni su mu rekli da ne brine i obećali da će dovesti djevojčicu kući do 6. jula.

U nedjelju, 7. jula, stvari su postale jako sumnjive. Liang nije želio da otac svojim autom pokupi djevojčicu, ali je prihvatio njegovu ponudu da plati taksi kako bi njima svi došli kući. No nakon toga, Liang je isključio telefon.

Zang Jun prijavio je nestanak svoje kćerke u ponedjeljak ujutro, a nakon što je policija pronašla tijela Linaga i Ksi pokrenuta je nacionalna potraga.

Ubrzo nakon misterioznog nestanka djevojčice, lokalni mediji izašli su s uznemirujućim informacijama o podstanarima, ali i ocu djevojčice. Saznalo se da je Liang imao problema sa psihičkim zdravljem i da je Ksi bila u dugovima.

Djevojčicin otac i majka zvanično su u ponedjeljak zatražili razvod braka, kada je Ziksin već bila nestala, a majka skoro tri godine nije vidjela svoju kćerku te je za tragičan razvoj događaja saznala tek prošle srijede.

Na kineskim društvenim mrežama pojavile su se mnoge teorije zavjere, a neki korisnici su bili uvjereni da su Linag i Ksi bili članovi misterioznog kulta. Lokalna policija Zedžijang negirala je ova nagađanja i u nedjelju izjavila kako dvoje osumnjičenih nemaju krivični dosje te da nije otkriveno da su bili članovi ikakvog kulta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.