AFGANISTAN

Do druge godine Mangala je bila djevojčica, sad je dječak, ali na kraju će se morati udati

Do druge godine Mangal je bio Madina, jedna od sedam kćerki

Do druge godine Mangala je bio djevojčica. CNN screenshot

S.K.

17.7.2019

Mangala Karimi (Karimy) ima 13-godina, živi u malom selu u zapadnom Afganistanu, no stigao je do CNN-a zahvaljujući čudnoj sudbini, koja je u ovom kraju potpuno prirodna.

Do druge godine Mangal je bio Madina, jedna od sedam kćerki. No, roditelji su je izabrali da živi kao dječak u skladu s afganistanskom tradicijom "bacha posh", izrazom na jeziku dari koji se prevodi kao "odjeven kao dječak".

Otkad pamti, Mangala svoju dugu kosu zavlači pod vunenu kapu, nosi jaknu i hlače i pomaže ocu da održava njihovu pčelarsku i mliječnu farmu u selu Sanjur u pokrajini Herat. 

U duboko patrijarhalnom društvu Afganistana sinovi su visoko cijenjeni u odnosu na kćerke, do te mjere da se porodica smatra "nepotpunom" bez dječaka - kaže Nadia Hašimi (Hashimi), američka pedijatrica i autorica najprodavanijeg romana iz 2014. "Biser koji je razbio svoju školjku“.


Porodice bez dječaka smatraju se "nepotpunim". UNFPA

Mangalov otac Koda Bakš Karimi izjavio je CNN-u da se, ako porodica dobije sina, dijete vraća životu kao djevojčica. Do tada, ili do trenutka kada Mangal uđe u pubertet, Koda i njegova supruga Amena Karimi "sretni" su s Mangalom i dužnostima koje on obavlja, kao što je "dobrodošlica gostima u naš dom i ponuda čaja ili hrane".

Nakon dvije curice, Mangalovi su roditelji čeznuli za sinom. 

- Napravili smo od nje sina da pomogne ocu - kazala je majka Amena. 

Mangal je dragocjeni dodatni par ruku za deveteročlanu porodicu koja mjesečno zarađuje oko 80 dolara, što je malo čak i po afganistanskim standardima. 

Ljubav Afganistana prema svojim sinovima praktične je prirode jer dječaci cijepaju drva, oru zemlju, samostalno putuju i rade izvan kuće. A vjenčanjem njihove žene i sljedeća generacija djece ulaze u porodicu.

Od djevojke se pak očekuje da bude "skromna" i "pomaže u kućnim poslovima". Izvan kuće, djevojka koja bi se "cjenkala na tržnici" ili "gledala odrasle u oči", bila bi šok za neke ljude. 

Kad ne pomaže na farmi, kaže Mangal, voli igrati nogomet s drugim dječacima u selu, gdje je on jedino "bacha posh" dijete. Ide u školu, ali za djevojčice, zajedno s četiri sestre. 

- Ne, ne smatram ga sinom - kaže otac i dodaje da će u budućnosti Mangal morati nositi djevojačku odjeću i za nekoga se udati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.