ZANIMLJIVOSTI

Ako planirate ljetovanje ova pravila morate znati: Zabranjene strasti, ali i mokriti i koristiti sapun

U Grčkoj ne skupljajte lijepe kamenčiće

Pojedine plaže imaju specifična pravila ponašanja. Ilustracija

Avaz.ba / Indeks.hr

26.7.2019

Ako mislite da je tokom ljetovanja sve dozvoljeno, onda se uveliko varate. Inozemne turističke destinacije imaju rigorozna pravila, a u nekim slučajevima čak i bizarna. 

U Grčkoj ne skupljajte lijepe kamenčiće. Naime, u toj zemlji je zabranjeno uzimanje bilo kakvog kamenja u područjima antičkih spomenika, tako se može desiti da noć provedete u policijskoj stanici ukoliko, sve dok se ne pronađe gradski arheolog koji će proučiti taj kamen i otkriti o čemu je riječ - običnom kamenu ili arheološkom artefaktu, piše Star2.

Zaboravite na bicikl i stajanje gdje poželite 

U Veneciji važe posebna saobraćajna pravila i na snazi su konstantno. Tako se preporučuje šetnja do plaže umjesto bicikla, rola, romobila i sličnih prijevoznih sredstava jer, prema mišljenju tamošnjih lokalnih vlasti, takva vozila blokiraju kretanje pješaka po pješačkim zonama i šetalištima. 

Osim ovog pravila, na plažama u Veneciji ne možete stajati gdje poželite, a na to upozoravaju i brojni plakati. Razlog tome je prevelik broj posjetilaca u koloni iza njih pa svojim stajanjem pojedini turisti stvaraju neugodne gužve. Ovaj slučaj najčešće se događa na mostovima, a stanovnicima Venecije zadaje prave muke. 


Posebna pravila za turiste u Veneciji. AFP

Kazne od 750 eura

Ako se odlučite ljetovati na u općini Lepe na jugoistoku Španije, mogli biste dobiti kaznu u iznosu do 750 eura ukoliko slučajno (ili namjerno) mokrite u more. Ta zabrana na snazi je još od 2012. godine, ali nikome nije jasno kako se uopće može otkriti ko je učinio taj težak prijestup.

U katalonijskom Tosa de Maru seks na plaži je najstrože zabranjen, piše Mirror. Taj zakon je stupio na snagu otkako su se posjetioci, prilikom razuzdanih zabava, previše opustili pa bi se prepustili strastima kao da nema nikoga oko njih.

- Korištenje javnog prostora kao hotelske sobe ne može biti dopušteno - izjavila je zamjenica gradonačelnika Teresa More 2009. godine, kada je donesen taj zakon.

Tosa de Mare. Wikipedia

U španskom Benidormu vladaju mnoge zabrane, među kojima su i zadržavanje na plaži preko noći te korištenje sapuna ili šampona u moru. Uz to, tamo ne smijete igrati tenis ili druge igre loptom koje narušavaju tuđi mir na plaži. Također, ako ste na njihovim plažama planirali ručati koristeći pribor za jelo, na to možete zaboraviti jer je i to zabranjeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.