SUDBINE

Kćerke žene koja je okončala život eutanazijom tvrde da je njena smrt lijepo, ali pozitivno iskustvo

Robertson sa kćerkama: Bila je spremna za odlazak. Agencije

Piše: S.K.

5.8.2019

Keri Robertson (61), oboljela od raka, prva je osoba koja je okončala život eutanazijom u australijskoj državi Viktoriji.

Robertson je umrla u staračkom domu, a prva je koja je ikada dobila dozvolu za eutanaziju uz pomoć doktora, nakon što je posjetila svog doktora, upravo na dan kad je zakon stupio na snagu, 19. jula.

Njene kćeri Džeki Hiks (Jacqui Hicks) i Nikol (Nicole) Robertson bile su kraj njenog kreveta i opisale su njenu smrt kao "lijepo, ali pozitivno iskustvo". 

Keri Robertson rak dojke dijagnosticiran je 2010. godine. Uprkos liječenju, rak je metastazirao na kostima, plućima i mozgu. U martu se bolest proširila na jetru, a kako nuspojave kemoterapije više nisu izvodljive. Zato je odlučila u potpunosti prekinuti liječenje.

Hiks je rekla da je njena majka bila "spremna za odlazak". 

- Tijelo joj je propadalo, imala je nevjerovatne bolove. Dugo je bolovala. Bila je umorna, bol je bila nepodnošljiva, njen život nije više bio život - kazala je.

Sestre Hiks i Roberson smatraju da je njihova majka učinila ispravan korak i dodaju da svako ko je smrno bolestan zaslužuje izbor dobrovoljne potpomognute smrti. 

- To je najmilosrdnija, najpristojnija i najlogičnija opcija za one koji pate u krajnjim fazama života - dodala je Nikol. 

Endrju Denton (Andrew Denton), direktor kampanjske grupe Go Gentle Australia, rekao je da je ova priča dokaz koliko je zakon smislen.

Viktorijini zakoni o umiranju dobrovoljne pomoći omogućavaju smrtno bolesnim odraslim osobama u specifičnim okolnostima da okončaju svoj život nakon što dva medicinska stručnjaka potpišu prijavu i nakon što prođe razdoblje zahlađenja.

Vlada očekuje da će do 150 ljudi godišnje koristiti ovaj program. Slični zakoni se razmatraju u u ostatku Australije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.