TEKSAS

Mislio je da mu je urasla dlaka, a ispalo da ima neizlječivi rak

Za mene je to bio veliki šok, kazao je Majkl

Majkl Kroteu ima samo 21. godinu. gofundme.com

E. Š. / Avaz.ba

8.8.2019

Student  Majkl Kroteu (Michael Croteau, 21) tokom ljeta 2017. godine iz Teksasa u SAD osjetio je lagano zatezanje u desnom koljenu i natkoljenici. 

U septembru je na desnom bedru na koži otkrio promjenu za koju je mislio da je urasla dlaka, prenosi "Daily Mail". 

No urasla dlaka je počela rasti i mijenjati boju, pa je njegova mama Suzan Vilijams (Susan Williams, 52) inače medicinska sestra od sina tražila da prati promjene.

No sve se dodatno zakompliciralo kad se rana do Božića inficirala povratkom na studij. Majkl je u aprilu otišao dermatologu.

Nakon pretraga nalazi su u maju 2018. godine otkrili da mu nije urasla dlaka, već da ima vrlo rijedak oblik karcinoma, pseudomyogenic hemangioendothelioma, koji napada kožu, mišiće i kosti. 

Rak se proširio i razvio u stotine malih tumora koji putuju njegovim tkivima, kostima i mišićima desnog bedra.

- Mogao sam ih osjetiti kao lagani pritisak pod kožom. Nikad u životu nisam imao uraslu dlaku, pa mi nije palo na pamet da bi to moglo biti i nešto drugo. Čak sam kopao po tome, ali nije mi se činilo da vidim dlaku u tkivu. Nikad nisam pomislio da je to rak. Za mene je to bio veliki šok - kazao je Majkl. 

Uplašio se kad su mu roditelji rekli da postoji mogućnost amputacije, no ortoped je na kraju odbio tu ideju.

Ljekari su ga odlučili liječiti eksperimentalnim oralnim lijekovima, a poslali su ga i na zračenje kako bi mu olakšali bolove. Naime, iako je taj tip karcinoma neizlječiv, zračenje zaustavlja rast tumorskih ćelija pa su ga pokušali tako kontrolirati. Riječ je o vrsti raka koji u pravilu sporo napreduje, ali ne odgovara dobro na zračenje ili hemoterapiju.

- Nema lijeka. Opcije koje su mi ponudili su amputacija od kuka na niže, ili samo posmatranje razvoja bolesti i nada da se neće proširiti. Odlučili smo se za tu opciju - kazao je on. 

Mama Suzan kaže da je porodica shrvana viješću o sinovoj bolesti za koju jednostavno nema dovoljno istraživanja, pa ne znaju što ih sve čeka i kakav će biti tok.

- Majkl je trenutno na palijativnoj skrbi. Poražavajuće je kad čujete da vaš sin od 20 godina koji je tek završio srednju školu, ima bolest za koju ne postoji lijek. Ne znamo koliko ima vremena. To može biti mjesec dana ili šest godina. Trenutno prate tačke koje su mu se pojavile na plućima. Najteže nam pada to što će on ostatak života provesti s rakom. Od dijagnoze je prošlo više od godinu dana i olakšanje za Majkla i porodicu je činjenica da se tumor nije proširio. Budućnost je ono što ih sve brine. Ljekari su mu na plućima otkrili sitne tačkice koje su premalene za biopsiju.

Rana dijagnostika ključna je za liječenje velikog broja karcinoma. Ako primijetite bilo što, ne odgađajte odlazak ljekaru. To vam može spasiti život.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.