ASTRONOMIJA

Naučnici u šoku: Ogromna crna rupa u središtu naše galaksije povećala se za 75 puta

Neki smatraju da je to tek početak

Blista neobičnim sjajem. Agencije

Dž. B. /Vice

15.8.2019

Od maja  ogromna crna rupa smještena u središtu naše galaksije blista neobičnim sjajem, a za sada još niko nije sasvim objasnio tu pojavu. Ova tajanstvena svemirska neman koju su astronomi prozvali Sagittarius A, jer se nalazi u sazviježđu Strijelca, četiri je miliona puta veća od Sunca.

Sile zakrivljuju prostor i vrijeme

Astronomi godinama proučavaju njenu interakciju s okolnim zvijezdama i zvjezdanom prašinom koja jw okružuje. Godinama se činila miroljubivom. A onda su jedne noći, preciznije 13. maja ve godine astronom s UCLA Tuan DO i njegovi kolege promatrali crnu rupu Keckovim teleskopom na samitu na havajskom otoku Mauna Kea. U periodu od samo dva sata, povećala se i postala blistavija čak 75 puta što su najveće do sad zabilježene vrijednosti. 

- Čini nam se da se s njom nešto neobično događa ove godine jer njena svjetlost obara sve rekorde koje do sada nismo zabilježili - kazao je za Vice naučnik Tuan Do.

Drugim riječima, unazad 20 godina otkako naučnici aktivno promatraju Sgr A, zadnji put kada su je vidjeli da ovako sjaji, bilo je 50% slabije nego sjaj evidentiran u maju.

Rub crne rupe koji se naziva horizontom događaja čine sile koje su toliko snažne da zakrivljuju i sam prostor-vrijeme pa zbog toga velikoj gravitaciji ne može pobjeći ni svjetlost jer je druga kozmička brzina crne rupe, veća od brzine svjetlosti.

Crna rupa zbog toga uništava svaki svemirski objekt koji se nalazi u njenoj blizini. Kada počne proždirati zvijezdu ili oblak plina, raspadnuti materijali užare horizont događaja što kreira svjetlost koja je potom vidljiva teleskopom.

Zbog toga Do i njegove kolege špekuliraju da se to upravo događa zvijezdi SO-2 koja je 15 puta veća od Sunca. Lani je zvijezda od supermasivne crne rupe bila udaljena samo 15 svjetlosnih godina, a to je, smatraju, dovoljno blizu da se pokrene proces proždiranja zvijezde te da njeni plinoviti materijali svijetle na horizontu događaja što su oni uočili u maju.

Velika promjena hrani crnu rupu

Druga teorija je da se radi o velikom oblaku zvjezdane prašine koji se naziva G2, a nalazi se 36 svjetlosnih godina od Sagittariusa A. Susret s crnom rupom potpuno bi razorio G2, ali naučnici sumnjaju da bi rezultat bio ovako spektakularan kao kada je u pitanju smrt jedne zvijezde.  

- Brojni astronomi promatraju Sgr A ovoga ljeta. Nadam se da ćemo uspjeti skupiti dovoljno podataka do kraja godine i vremena kada se nebo na kojem se nalazi Sgr A nađe iza Sunca i onemogući nam da ga promatramo do iduće godine kada će ponovno biti vidljiv. Ali ko zna? Možda se crna rupa budi. U ovom trenutku ne raspolažemo s dovoljno podataka kako bi tačno utvrdili što se tačno događa te budemo sigurni radi li se o velikoj promjeni koja hrani crnu rupu ili o kratkotrajnom efektu - zaključuju naučnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.