BAKARSKI ZALJEV

Pogledajte šta su snimili u Hrvatskoj: Kupanje je završeno

Niko nije siguran o čemu se radi

Tuna ili morski pas. Screenshot

E. Ma. / Avaz.ba

1.9.2019

Na Facebook grupi “Bakarac je mali raj” objavljeno je nekoliko zastrašujućih videosnimaka iz Bakarskog zaljeva životinje koja nalikuje morskom psu 

- “Kupanje je završeno”, “Lijepo si ga snimila”, “Šta je to došlo na Bakarac”, samo su neki od komentara ljudi kojima se činilo da se radi o morskom psu. 

Bilo je i onih koji su odmah rekli da nema šanse da je to morski pas, već da se, vjerojatno, radi o tuni ili morskoj lisici. 

O kojoj se tačno životinji radi, zasad nije poznato.

Naime, video je snimila Lori Špela Pavlović-Pavletić, ali i oni koji su ih vidjeli poslali su upite Institutu za okeanografiju, čiji su im stručnjaci rekli da se, vjerovatno, radi o tuni, ali da se sigurno ne radi o morskom psu.

Njihov stručnjak Pero Ugarković za Morski.hr je kasnije dodao kako nema dileme da se u ovom slučaju radi o tuni.

Morski.hr piše kako za ovo područje to nije ništa neobično jer Bakar je oduvijek bio poznat kao pomorsko, trgovačko i ribolovno središte sjevernog Hrvatskog primorja, gdje je jedna od važnijih grana privrede bio i tunolov.

- Najvažnija i kroz niz stoljeća najunosnija jadranska grupa stajaćih tunolovki nalazila se upravo u Bakarskom zaljevu od 62 lokaliteta na hrvatskoj obali Jadrana, na kojima su bile kroz posljednjih 600 godina formirane stajaće tunolovke, pretežno s ljestvama promatračnicama - piše Morski.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.