NEVJEROVATNO

Muškarac dobio bebu: Trudnoća je bila najgori period u mom životu

Ljudima se ne sviđa kada mala djeca koriste izraze kao što su "promjena spola", pa vam na kraju kažu da umuknete - priča Fredi

Da se rodio u pogrešnom tijelu shvatio je već sa tri - četiri godine. Screenschot

I. K. / Avaz.ba

11.9.2019

Tridesetdvogodišnji Fredi Mekkonel (Freddy McConnell) je zvijezda dokumentarca "Seahorse: The Dad Who Gave Birth". Njegova želja da zasnuje vlastitu porodicu snimana je od početka do kraja, uključujući i rođenje djeteta, piše "The Guardian". 

Fredi je zatrudnio iz drugog puta zahvaljujući spermi donatora. 

- Ovaj film nije o trudnoći i bebi već o svemu čega sam se morao odreći da bih je dobio. Zapravo sam devet mjeseci izgubio svoj pravi identitet - ispričao je on. 

Nakon nekoliko mjeseci trudnoće kazao je kako bi situacija bila puno drugačija kada bi svi muškarci mogli "nositi" bebe. 

- Je*eno je grozno! Muškarci ne bi prestajali kukati - kazao je. 

Da se rodio u pogrešnom tijelu shvatio je već sa tri, četiri godine. 

- Ljudima se ne sviđa kada mala djeca koriste izraze kao što su "promjena spola", pa vam na kraju kažu da umuknete.


Fredijeva mama, Esme koja mu je velika podrška mislila je da će tu fazu prerasti, u šta je i on sam vjerovao. Nakon srednje škole, otišao je na Univerzitet u Edinburgu gde je studirao arapski jezik i radio u inostranstvu kao predavač, a dvadesete su mu posebno teško pale jer je tad bio potpuno siguran da se trebao roditi kao muškarac.

Već sa 25 godina je bio na putu ka promjeni spola. Počeo je da uzima testosteron, a zatim je uradio operaciju uklanjanja grudi. Razmišljao je o histerektomiji, ali se ipak nije odlučio za to.

Zanimljivo je da je uvijek htio da bude roditelj čak i kada je bio žena.

- Morao sam shvatiti ko sam prije nego što odlučim da imam dijete.

Kada je želio da ostane u drugom stanju, Fredi je morao prestati sa uzimanjem testosterona. Njegovo tijelo se ponovo počelo mijenjati i dobio je menstruaciju.

Koža mu je postala nježnija, a kukovi širi. Suze i emocije su bile sastavni dio dana.

- Osjećao sam se kao stranac u sopstvenom tijelu - priča Fredi.

Iako trudnoća nije bila laka, porođaj je, kako kaže, bio najradosniji događaj u njegovom životu, a sada se bori da nosi tutulu oca, a ne majke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.