TRAGEDIJE

Ove smrti šokirale su svijet: Sportisti koji su umrli dok su radili ono što vole

Piše: E. Ma. / Avaz.ba

12.9.2019

Antoan Iber - Avaz
Tom Simpson - Avaz
Aerton Sena - Avaz
Marko Simončeli - Avaz
Redži Luis - Avaz
+3

Francuski vozač Formule 2 Antoan Iber (Anthoine Hubert, 22) poginuo je nedavno u nesreći koja se dogodila u utrci na belgijskoj stazi Spa-Frankoršamp.

Iber je poginuo kada ga je udario automobila Amerikanca Huana Manuela Koree (Juan) pri brzini od oko 270 kilometara na sat.

Nažalost, Iber je samo još jedan profesionalni sportista koji je stradao dok je radio ono što najviše. 

U nastavku pogledajte koji su sportisti izgubili život na terenu.


Fransisko Lazaro. Agencije

Prvi zabilježeni smrtni slučaj je iz 1912. godine. Portigalski maratonac Fransisko Lazaro (Francisco), umro je za vrijeme maratonske utrke na Ljetnjim olimpijskim igrama u Štokholmu.

Nesreća se desila na 29. kilometru utrke. Lazoro je veliki dio tela prekrio voskom kako bi spriječio opekotine od sunca, a to je uzrokovalo smanjeno znojenje i dovelo do toplotnog udara koji je bio koban po 21-godišnjeg maratonca.


Tom Simpson. Agencije

Britanski biciklista Tom Simpson, usljed teškog uspona na planini Mont Ventu umro je od srčanog udara. Ova etapa Tour de Francea ostala je poznata po ovom tragičnom događaju. 

Kasnije je objavljeno da je Simpson umro od kombinacije amfetamina i alkofola koje su pronađene u krvi. 


Redži Luis. Agencije

Kapitenu košarkaša Bostona Redžiju Luisu (Reggie Lewis) mnogi su predviđali blistavu karijeru, a ona se ugasila u njegovoj 27. godini života. 

Na terenu je u toku meča kolabirao, a doktori su mogli konstatirati samo da je mladi igrač umro od srčanog udara koje su nastale usljed srčanih smetnji. 

Njegov dres je povučen iz upotrebe.


Aerton Sena. Agencije

Ajrton Sena (Ayrton Senna) je jedan od najpoznatijih vozača Formule 1. Kišni čovjek je bio šampion tri puta, a tragično je nastradao tokom utrke za Veliku nagradu San Marina. U sedmom krugu Brazilac je izletio sa staze u krivini Tamburelo udarivši u zid brzinom većom od 200 kilometara na sat. I pored brze intervencije ljekara, Seni nije bilo spasa.




Marko Simončeli. Agencije

Na stazi „Sepang“ tokom utrke za Veliku nagradu Malezije Moto GP šampionata život je izgubio Marko Simončeli (Marco Simoncelli).

On je poginuo u drugom krugu utrke, kada je izgubio kontrolu nad svojim motorom. Mladom Italijanu je od jačine udarca spala kaciga, a iako je medicinski tim brzo reagirao, on je podlegao povredama manje od sat vremena kasnije.


Bruno Boban. Agencije

Smrt na fudbalalskom terenu šokirala je Hrvatsku prošle godine. Na utakmici 3. HNL Istok između Marsonije i Slavonije u Slavonskom Brodu domaći igrač Bruno Boban (26) srušio se na teren i preminuo nakon što mu je pozlilo.

Nekoliko trenutaka prije stravičnog događaja, nesretni mladić pogođen je loptom od strane protivničkog igrača.

Dejan Majstorović. Avaz

Fudbaler Bratstva iz Donje Dubice u Republici Srpskoj Dejan Majstorović srušio se na terenu i na mjestu preminuo u 6. minutu utakmice protiv Borca iz Osinja u oktobru 2015..

- Svi kažu da je bio momak za primjer, da je živio sportski i da nikada nije imao zdrvastvenih problema. Dubica i Osinje su u suzama. Ne znamo kako je do toga došlo, pokazaće obdukucija. Ovo je težak trenutak za sve nas", rekao je Tomić za "Sportski žurnal".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.