JAPAN

Video: Iscrpljeni i preplašeni delfini zabijaju se u stijene, a u zoru ih je dočekao završni maskar

Ženka se bespomoćno trlja o članove vlastite porodice ne bi li im pružila posljednje trenutke ljubavi i utjehe

Avaz.ba / Unilad

17.9.2019

Video snimljen u uvali blizu grada Taijija u prefekturi Vakajama u Japanu razotkrio je svu brutalnost tamošnjih lovaca na delfine i kitove. Kako prenosi Unilad.co.uk, nesretne životinje prvo su stjerane u plitku vodu uvale, gdje su zadržane u zatočeništvu preko noći, a jutro poslije divljački su ubijene.

Američka organizacija Dolphin Project objavila je srceparajuće snimke na kojima se vidi kako delfini unezvjereno plivaju u krugu i krvavi se zabijaju u stijene dok se ženka koja je vođa njihove grupe bespomoćno trlja o članove vlastite porodice ne bi li im pružila posljednje trenutke ljubavi i utjehe.

- Iscrpljene i traumatizirane, životinje su cijelu noć provele bez hrane i skloništa, da bi ih u zoru dočekao finalni masakr... Osam delfina iz grupe odvedeno je u zarobljeništvo, a sve ostale likvidirali su lovci. Posljednji ubijeni više se nisu ni borili, kao da su se prepustili strašnoj sudbini - izvijestila je organizacija Dolphin.

Inače, sezona lova u Japanu počela je početkom ovoga mjeseca i trajat će do februara. Lovce podupire i japanska vlada, uprkos brojnim protestima svjetske javnosti.

Japanska nacionalna agencija za ribarstvo odobrila je zarobljavanje i ubijanje oko 16.000 životinja - delfini i kitovi stvaranjem posebnog zvučnog zida prvo se natjeraju u plitke uvale, gdje ih lovci zagrade mrežama i zatim usmrte.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.