SAVJETI

Kojim se trikovima koriste džeparoši

Osim uobičajenih savjeta o tome kako treba novac odvajati od kartica i nositi na različitim mjestima, ponudili su i neka zanimljivija rješenja

Ne držati novčanike u zadnjem džepu. Ilustracija

Večernji list / Avaz.ba

22.9.2019

Problem džeparenja prisutan je u skoro svakom velikom gradu. Zbog toga su se temom džeparenja pozabavili i korisnici društvene mreže Quora, koji su među sobom podijelili savjete za izbjegavanje džeparoša.

Osim uobičajenih savjeta o tome kako treba novac odvajati od kartica i nositi na različitim mjestima, ponudili su i neka zanimljivija rješenja.

Mnogi evropski gradovi u vozilima javnog prijevoza ili na stanicima imaju upozorenja koja prolaznike upozoravaju na džeparoše. Najlogičnija reakcija na to bila bi da se pregledaju torbe i džepovi u kojima se drže vrijedne stvari. Prema savjetima koje su podijelili, upravo je to potpuno krivo, jer tako samo dajemo do znanja gdje se nalaze.

Rješenje za ovaj problem leži u tome da se vrijedne stvari, poput novčanika ili mobitela, spreme u za to neočekivana mjesta. Jedan od komentatora i sam je nekada bio džeparoš, a savjetovao je da se novčanici nikad ne nose u zadnjem džepu ukoliko su većih dimenzija s obzirom na to da ih to čini izrazito jednostavnim za neopaženo izvlačenje.

Još jedna od metoda kojima neopaženo kradu je i ta da "prosjaci" dolaze u restorane i kafiće. Pretvaraju se da prodaju neke artikle kako bi mogli kupiti hranu, a nerijetko govore i kako im je novac potreban za dijete znajući da to potiče veći stepen empatije kod pojedinaca. Oni tada sa stvarima koje prodaju, naprave pometnju na stolu, a za to vrijeme lopov uspije uzeti željeno sa stola.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.